TRI PREDLOGA ZA ZDRAV I BRZ DORUČAK!

od Marijana

Doručak je najvažniji obrok u toku dana, zato se potrudite da bude što zdraviji i hranjljiviji! Ukoliko vam je ponestalo ideja šta brzo i lako možete pripremiti nekoliko recepata vam donosimo u nastavku!

VITAMINSKA SALATA SA JAJIMA

Sastojci:

  • 4 jaja
  • 2 glavice zelene salate
  • 1 veza rotkvica
  • 1 paprika
  • 1 krastavac
  • 1 paradajz
  • so
  • biber
  • 400 g interalnog hleba

Priprema:

Jaja kuvati 10-tak minuta i oljuštiti. Zelenu salatu oprati i iskidati na komade, rotkvice očistiti i iseći na listiće, papriku očistiti, iseći na rezance a krastavac oprati i preseći, a zatim iseći na polu-krugove. Povrće izmešati u dubljoj činiji i začiniti. U posebnoj posudi sjediniti i izmešati senf, sirće i ulje pa preliti salatu. Salatu ukrasiti kriškama kuvanih jaja i paradajzom.

MEDENA PŠENICA:

Sastojci:

  • 100 g pšenice
  • 100 g meda
  • 100 g brusnica
  • 80 g mlevenih oraha
  • 800 ml soka od višnje

Priprema:

Pšenicu oprati, staviti u lonac, uliti vodu i kuvati oko 20 minuta. Nakon toga je poklopiti, pretrpati i ostaviti da odstoji par sati, dok ne upije svu tečnosti i zrno nabubri. Staviti žito u činije i posuti brusnicama. Med otopiti u šerpici, dodati usitnjene orahe, a zatim preliti preko pšenice i brusnica. Uz doručak poslužiti sok od višnje.

OMLET SA BUKOVAČAMA

Sastojci:

  • 4 jajeta
  • 4 belanceta
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 200 g bukovača
  • 200 g čeri paradajza
  • so
  • biber
  • peršunov list
  • 400 g crnog hleba
  • 800 ml soka od grejpfruta

Priprema:

Bukovače iseći na listiće i propržiti na maslinovom ulju. Preliti umućenim jajima i belacima, posoliti, pobiberiti i posuti seckanim peršunovim listom. Omlet servirati uz čeri paradajz i poslužiti uz crni hleb i sok od grejpfruta. Bukovača ili šumska ostriga može se naći kao samonikla u prirodi, ali se i uzgaja. Zbog toga što se prilikom uzgajanja ne koriste hemikalije i sredstva koja imaju štetne posledice po zdravlje ljudi, ova gljiva zauzima značajno mesto u ishrani savremenog čoveka.

Izvor: kuhinjica.rs

Ukoliko ste pak ljubitelj slatkog doručka klik na RECEPTE ZA ZDRAVE POSLASTICE BEZ GRIŽE SAVESTI!
 

0 komentar
0

Slični članci

Ova web stanica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da ste dobro s tim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitajte više