RECEPTI ZA ZDRAVE POSLASTICE, BEZ GRIŽE SAVESTI!

od Marijana

Da li ste od onih ljudi koji svoj dan ne mogu da zamisle bez slatkiša? Šećer je našem telu potreban, ali važno je znati iz kojih namirnica unosimo šećer u naš organizam. Ukoliko želite da se zasladite, a da pri tome ne konzumirate beli šećer i belo brašno, u nastavku vam predstavljamo tri zdrave poslastice koje obuhvataju razno voće, žitarice i oraščaste plodove koje možete da konzumirate bez griže savesti!

Kako iskoristiti zrele banane? Napravite jednostavne i brze banana keksiće!

BANANA KEKSIĆI


Glavni sastojci ovih keksića jesu banane i oraščasti plodovi.


Potrebni sastojci:

  • šolja badema
  • šolja lešnika
  • 2 zrele banane
  • prstohvat morske soli


Dodaci:

  • kašikica arome ruma
  • kašikica cimeta
  • kašikica mlevenog rogača


Način pripremanja:


Orahe i bademe samleti. Banane ispasirati dok se ne dobije pire, zatim umešati mlevene bademe i lešnike zajedno sa dodacima. Smesu vaditi većom kašikom, napravite deblje keksiće kako prilikom pečenja ne bi zagoreli. Peći 15-20 minuta na 180 stepeni. Keksiće polsužite tek kada se skroz ohlade, po želji prelijte crnom čokoladom.

JEDNOSTAVNA POSLASTICA SA JABUKAMA

Ukoliko ste ljubitelji zapečenih jabuka, ovo je prava poslastica za vas! Za ovaj slatki zalogaj vam je potrebno svega nekoliko sastojaka:

  • 3 jabuke
  • pola šolje meda
  • šolja oraha
  • cimet
  • limunov sok

Priprema:

Jabuke ogulite i naseckajte na kriške. U posebnu činiju pomešajte med, mlevene orase, cimet i limunov sok. Narezane jabuke premazati smesom. Poređati na pleh prekriven pek papirom. Peći u rerni na 200 stepeni 15-20 minuta.


Saveti: Umesto oraha možete koristiti bademe ili lešnike, ukoliko volite intezivniji ukus možete povećati količinu meda. Poslasticu možete servirati uz sveže jagode.

MAFINI SA OVSENIM PAHULJICAMA


Još jedan način kako da se zasladite bez griže savesti i upotrebite zrele banane! Mafini bez šećera i belog brašna su zdrava poslastica gotova za 10 minuta.


Potrebni sastojci:

  • 3 banane
  • 2 šolje ovsenih pahuljica
  • 1 kašika kakao praha
  • 150g smrznutog voća po izboru
  • kašičica praška za pecivo

Način pripremanja:


Ispasirajte tri banane, dodajte ovsene pahuljice, kakao, prašak za pecivo. Dobro izmešajte sve sastojke kašikom. Dobijenom smesom napunite kalupe do pola, zatim dodajte smrznuto voće po želji ( maline, jagode, brusnice) zatim ponovo dodajte smesu. Pecite ih 10ak minuta na 200 stepeni. Prijatno!

Autor teksta: Ana Čule

0 komentar
0

Slični članci

Ova web stanica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da ste dobro s tim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitajte više