FOTO-REPORTAŽA KUŠADASIJA: PAMUKALE KAO NAJVEĆI IZAZOV!

od Marijana

Na severnoj obali  Egejskog mora nalazi se Kušadasi. Ovaj primorski grad u Turskoj jedno je među najpopularnijim i najpoznatijim letovalištima danas. Nekadašnje malo ribarsko naselje, danas turističko mesto u kom tokom letnje sezone boravi i do milion turista!

Zašto je to tako uverite se u tekstu koji sledi:

KUŠADASI KAO NAJJEFTINIJA VARIJANTA ZA LETOVANJE U TURSKOJ

Ukoliko imate želju da osetite miris mora, interesuje vas kakva je kultura u Turskoj , želite da probate tursku baklavu i ratluk, a opet želite da prođete povoljno Kušadasi je pravi izbor za vas! Sigurno se nećete razočarati ukoliko odaberete upravo ovaj grad iz razloga što sam boravak u Kušadasiju ne zahteva preveliku količinu novca, dok i puno agencija iz Srbije pruža fenomenalne ponude za letovanje u njemu.

DREVNI ANTIČKI GRAD EFES

Ukoliko ste ljubitelj istorije, tvrđava i drevni antički grad Efes biće dovoljno dobar izazov za vas. Odlučivši se za ovaj izazov, pripremite se na dugu šetnju, ali zaista nezaboravnu. Isplati se!  Ovaj grad pravo je mesto ukoliko želite da vidite i saznate nešto više o antičkom svetu. U Efesu možete videti hram Artemide koji zaista vredi obići uprokos siromašnim ostacima, jer je nekada predstavljao jedno od 7 svetskih čuda antičkog sveta.  Pored njega tu su još i Avgustova kapija, Hadrianov hram, Trajnova fontana, kao i kuća Device Marije, koja je možda i najinteresantnija,

KRSTARENJE

Krstarenje, koje je meni nezaobilazni deo letovanja, platićete deset evra. Traje od 10-17 časova. Divno iskustvo, na brodu dobijate ručak i neograničenu vodu i sokove.

PAMUKALE

Ova tvrđava predstavlja možda i najveći izazov koji defnitivno vredi obići. Nalazi se na nekih 3 sata vožnje od Kušadasija, i cena ovog izleta je oko 30  evra. Zanimljivost je da je ovo mesto koristila Kleopatra kako bi u termalnoj vodi preporodila svoj ten, te se zbog toga tumači da je ovo mesto služilo kao lečilište. Sigurno ćete se iznenaditi kada ugledate da su kaskade bele boje, a taj prizor je zaista pravo čudo prirode. Pre nego što posetite Pamukale pripremite se na gužvu i zaista veliki broj turista koji se kupaju u kadama. Korisna informacija je da talog koji se stvara na dnu kade jeste kalcijum karbnat koji je lekovit za kožu, koju njime slobodno možete namazati. Obavezno ponesite kupaći kostim!

PLAŽA U KUŠADASIJU

Plaža u Kušadasiju se zove Ladies beach duga je dva kilometra i nalazi se dva kilometra od centra grada. Prednost je što dubina vode nije preterana, te je odlična za najmlađe. Osim ove plaže u Kušadasiju postoji i City Beach koja se nalazi u centru grada. Ova plaža nije najčistija, dosta je prometna, ali su vam sve prodavnice, restorani i kafići na dohvat ruke.

Long Beach – ova plaža je dugačka čak osamnaest kilometara! U blizini je i akva park, te je ona zaista jedna od lepših plaža u gradu. Ukoliko ipak želite nešto intimnije onda posetite Kustur Beach, ujedno i najčistiju plažu, koja nije mnogo prometna. Savetujemo vam da posetite sve plaže koje Kušadasi nudi i sami odlučite koja vam se najviše dopada. Nemojte se iznenaditi ukoliko vam priđu zaposleni koji osim što će vas ponuditi ležaljkama, poželeće da  ćaskaju sa vama, izuzetno su duhoviti i prijatni!

HRANA U KUŠADASIJU: TURSKI SLADOLED I BAKLAVA

Turski sladoled će vas zaista oduševiti, toliko je specifičan da kada ga jednom probate nećete ostati ravnodušni. Ukus mu je pomalo gumen, ali se meni kao velikom sladokuscu veoma dopao. Njegova struktura ga čini tako posebnim. Turska baklava je pravi slatki zalogaj, koji Turci zaista fenomenalno pripremaju!

U centru grada ima jedan veoma zanimljiv restoran „Kapitan’s house“ u kom je hrana zaista preukusna i raznovrsna. Dve osobe u ovakvom restoranu mogu večerati za svega deset eura! Nikako ne izostavite i turski đevrek, specifično pecivo koje možete kupiti na svakoj plaži u Kušadasiju.

ŠOPING

Kao što sigurno znate da su Turci „rođeni trgovci“ nikako ne propustite šoping u Kušadasiju. Pamuk u Turskoj izuzetno je  kvalitetan, te obavezno izaberite nešto za sebe po povoljnoj ceni, pogotovo ukoliko ste vešti u cenkanju. Na čuvenom buvljaku u Kušadasiju imaćete priliku da kupite stvari po niskoj ceni, a pri tom da su zaista kvalitetne. Naravno, uvek postoje stvari koje su slabijeg kvaliteta ali pripremite se da provedete nekoliko sati na buvljaku razgledajući tezge koje su prepune i raznovrsne. Sigurno ćete pronaći nešto što vam odgovara. Trgovci su veoma uslužni i ljubazni, a takođe spremni su na sve samo kako bi prodali robu. Svuda možete da se cenkate, samo je pitanje koliko može da se spuštu cena, a to naravno zavisi i od veštine kupca i od volje prodavca. Takođe, osim garderobe možete kupiti začine kakavih nema u Srbiji po veoma niskoj ceni.

ŠARENE ULICE KUŠADASIJA

Kušadasi je mali grad sa vrlo uskim ulicama, ali svakako budite oprezni ukoliko pretrčavate na drugu stranu ulice. Lokalci su veoma ljubazni, ukoliko vam zatreba bilo kakva pomoć sigurno ćete je dobiti. Izuzetno cene turiste iz Srbije, te će vas obavezno pozdraviti na srpskom jeziku, čak i porazgovarati sa vama – gramatički neispravno,  ali sa puno, puno truda i sa osmehom na licu! Svaki dan možete otkriti novu uličicu u Kušadasiju, s tim da ne morate brinuti da ćete se izgubiti jer je grad fenomenalno organizovan. Previše detalja, šarenila, uličnih prodavača…to je ono u čemu se ogleda prava turska kultura, sigurno nećete ostati ravnodušni kada prošetate uskim, šarenim  ulicama Kušadasija. Svaka ulica za sobom nosi miris prave turske kafe, tulumbi i ratluka. Ali bez toga, ne može se zamisliti boravak u ovoj zemlji.

Još malo informacija o Kušadasiju…

Večeri su izuzetno prijatne, možete ih iskoristiti tako što ćete šetati pored obale mora. Postoje i diskoteke sa raznovrsnom muzikom, za svačiji ukus. Ljubaznost osoblja će vas ponovo iznenaditi. Stoga krenite na ovaj put i upoznajte se sa gostoprimljivim domaćinima koji krase ovo najposećenije tursko letovalište.

Autor teksta: Ana Čule

Slični članci

Ova web stanica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da ste dobro s tim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitajte više