RECEPT ZA NEODOLJIVE MAKARONSE

od Marijana

Francuska poslastica kojoj niko ne može odoleti! Koliko ste samo puta poželeli da ih napravite, ali vam je njihova priprema delovala vrlo teško i zahtevno? Kupovni makaronsi su poprilično skupi, a ne dobijete ih dovoljno za celu porodicu. Zato sa ovim jednostavnim receptom napravite najpovoljnije i najukusnije makaronse u kojima ćete uživati baš svi.

Za pripremu ovih ukusnih kolačića potrebno vam je:

  • 130 g badema
  • 3 belanceta
  • 80 g kristal šećera
  • 200 g šećera u prahu
  • so
  • boja za kolače

Ganaš krem za makaronse:

  • 200 g bele čokolade za kuvanje
  • 100 ml pavlake za kuvanje
  • 100 g krem sira
  • limun

Priprema:

U blender sipajte bademe i izblendirajte ih dok ne dobijete brašnjavu strukturu, nakon što ih usitnite dodajte i šećer u prahu pa još malo bledajte dok ne dobijete sjedinjeni prah. U drugu činiju potom stavite tri belanceta (koja su stajala na sobnoj temperaturi) i dodajte prstohvat soli. Izmiksujte belanca dok ne dobijete sneg. U belanca dodajte kristal šećer i nastavite da miksate, a potom dodajte boju za kolače po želji i miksajte još malo. Na samom kraju dodaju se izblendani bademi sa prah šećerom, ali se oni mešaju ručno mutilicom tako da se dobije smesa koja nije niti pregusta, niti retka. Ovakvu smesu sipajte u kesu za kolače kojoj ćete odseći vrh, a kojm ćete zatim na plehu gde ste stavili pek papir praviti krugove debljine do 5mm.

Savet: kada izlijete svu masu na pek papir u krugove tepsiju lagano dva-tri put lupite o sto kako bi izašao vazduh i kako vaš kolačić ne bi pucao. Ovakve makaronse ostavite na sobnoj temperaturi da odstoje 3 sata. Pre nego što ih stavite na pečenje proverite prstom da li se lepe i ukoliko se lepe ostavite da se prosuše još 20ak minuta do sat vremena.

Pleh stavite u rernu i pecite makaronse na 130 stepeni 15-20 minuta. Ostavite ih da se ohlade dok vi pravite ganaš.

Ugrejte slatku pavlaku do vrenja i prelijte njome belu čokoladu koju ste izlomili u činiji. Sjedinite smesu i malo prohladite. Dodajte krem sir i malo soka od limuna (ukoliko volite možete narendati koricu limuna za puniji ukus umesto toga). Ostavite da se smesa ohladi, a potom je stavite u kesu za kolače kojoj ćete isto odseći vrh. Pravite kolačiće tako što ćete ganaš staviti između dva makaronsa (kao što džem stavljate u vanilice). Servirajte uz čaj ili kafu i pojedite ih za tili čas, jer to su makaronsi! Prijatno!

Kada smo kod francuske kuhinje obavezno probajte i RECEPT ZA NAJMEKŠE I NAJBRŽE KROASANE

0 komentar
0

Slični članci

Ova web stanica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da ste dobro s tim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitajte više