VREME JE ZA LUBENICU: uspešno gasi žeđ i pozitivno utiče na zdravlje

od Marijana

Leto nije leto ako bosi ne pojedemo lubenicu tako što ćemo se celi izmusaviti i biti lepljivi i slatki. Lubenica ne samo što budi divne uspomene iz detinjstva i dozvoljava nam da se za trenutak vratimo u isto dok je pomahnitalo jedemo u dvorištu, već predstavlja pravo osveženje u ovim toplim letnjim danima, ujedno povoljno utičući na naše zdravlje i raspoloženje.

Lubenica je jednogodišnja biljka iz porodice krastavaca i bundeva. Danas postoji preko 1200 vrsta lubenica od kojih postoje one koje su sa ili bez koštice, manje ili veće, duguljaste ili ovalne, slatke ili manje slatke… Ono što im je svima zajedničko, a što je za nas vrlo bitno jeste da imaju izuzetnu nutretivnu vrednost i da su vrlo zdrave.

Prema rezultatima naučnih istraživanja, lubenica sadrži aktivne supstance koje mogu da ublaže neke upalne procese, pomognu u prevenciji astme, ateroskleroze, dijabetesa i artritisa. (kuhinjica.rs)

Kako je ovo povrće siromašno masoćama, holesterolom i natrijumom, a pak vrlo bogato vitaminom C,vlaknima, likopenom, beta-karotenom, kalijumom, magnezijum, vitaminom B, cinkom, gvožđem i ostalim mineralima i vitaminima, njenim unosom i te kako ćemo uticati na svoje zdravlje i sprečiti različite bolesti, regulišući krvni pritisak, rad srca, cirkulaciju…

Lubenica se takođe pokazala učinkovito kada su u pitanju maligne bolesti, lečenju bubrega, jačanje kostiju i mišića, te imunog sistema. S obzirom da sadrži svega 30 kalorija odličan je izbor u dijetetskoj ishrani!

Savet: kako je niskokalorična, ali ima visok glikemijski indeks, dijabetičari moraju biti vrlo oprezni sa ovom namirnicom i ne traba da je kombinuju sa drugim namirnicama koje poseduju takođe visok glikemijski indeks.

Izvor: http://www.kuhinjica.rs/saveti/kako-lako/lubenica—kraljica-leta

SVE BLAGODATI LJUBIČASTIH BOBICA: zašto treba jesti borovnice?

Slični članci

Ova web stanica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da ste dobro s tim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitajte više