ČETVRTAK JE ZA ČOKOLADU: čokoladni malina kolač

od Marijana

I ovoga četvrtka, po dobroj staroj navici stiže vam čokoladno raspoloženje u vidu najukusnijeg i najmekanijeg kolača sa malinama. Priprema se za tili čas, a za njega vam je potrebno svega nekoliko uobičajenih sastojaka:

Sastojci:

Za patišpanj vam je potrebno:

  • 3 čaše šećera
  • 3 čaše jogurta
  • 3 čaše brašna
  • čaša ulja
  • 3 supene kašike kakaa
  • prašak za pecivo

Fil:

  • 400 g malina
  • 5 kašika šećera
  • gustin
  • vanilin šećer

Glazura:

  • 200 g crne čokolade za kuvanje
  • 2 kašike kakaa
  • malo ulja
  • voda (ili mleko)

Priprema:

Priprema ovog kolača vrlo je jednostavna. Prvo napravimo patišpanj tako što ćemo u jednoj povećoj činiji izmutiti brašno, ulje, šećer, jogurt, kakao i pola kesice praška za pecivo (da ne bi testo previše naraslo). Takvu gušću smesu razlijte u pleh na pek papir i pecite u rerni na 200 stepeni nekih 15-20 minuta. Čačkalicom proverite da li se patišpanj u sredini ispekao i da li ostavlja trag na istoj. Ostavite da se patišpanj ohladi, a za to vreme napravite fil tako što ćete u šerpicu sipati malo vode i u njoj ćete rastopiti šećer, a potom dodati maline. Sjedinite smesu dok ne dobijete kompaktnu masu, a potom uzmite 3 kašike gustina koje ćete prethodno poput pudinga razmutiti u nekom soku od crvenog voća ili u malo mleka, i dodajte ga smesi u šerpici. Mešajte dok ne dobijete puding strukturu. Ovim filom premažite koru.

Glazuru napravite tako što ćete sipati malo ulja na dno šerpice, a potom ćete kocke čokolade rastopiti u njoj. Kako bi vam ukus bio gorči, a tekstura staklenasta savetujemo vam da sipate u rastopljenu čokoladu pola šolje vode i potom dodate dve kašike kakaa. Neprestano mešajte na laganoj vatri dok voda isparava i dok se glazura ne zgusne do željene gustine.

Prelijte fil i ostavite kolač da se ohladi. Nakon što se glazura rashladi i stvrdne možete kolač staviti u frižider kako biste imali hladnu poslasticu u toplim letnjim danima. Servirajte uz kafu ili još bolje uz šampanjac u večernjim časovima.

Prijatno!

Ako ste veliki ljubitelj čokolade, obavezno isprobajte i naš RECEPT ZA ČOKOLADNI BRAUNI KOLAČ

0 komentar
0

Slični članci

Ova web stanica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da ste dobro s tim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitajte više