I ovoga četvrtka, po dobroj staroj navici stiže vam čokoladno raspoloženje u vidu najukusnijeg i najmekanijeg kolača sa malinama. Priprema se za tili čas, a za njega vam je potrebno svega nekoliko uobičajenih sastojaka:
Sastojci:
Za patišpanj vam je potrebno:
- 3 čaše šećera
- 3 čaše jogurta
- 3 čaše brašna
- čaša ulja
- 3 supene kašike kakaa
- prašak za pecivo
Fil:
- 400 g malina
- 5 kašika šećera
- gustin
- vanilin šećer
Glazura:
- 200 g crne čokolade za kuvanje
- 2 kašike kakaa
- malo ulja
- voda (ili mleko)
Priprema:
Priprema ovog kolača vrlo je jednostavna. Prvo napravimo patišpanj tako što ćemo u jednoj povećoj činiji izmutiti brašno, ulje, šećer, jogurt, kakao i pola kesice praška za pecivo (da ne bi testo previše naraslo). Takvu gušću smesu razlijte u pleh na pek papir i pecite u rerni na 200 stepeni nekih 15-20 minuta. Čačkalicom proverite da li se patišpanj u sredini ispekao i da li ostavlja trag na istoj. Ostavite da se patišpanj ohladi, a za to vreme napravite fil tako što ćete u šerpicu sipati malo vode i u njoj ćete rastopiti šećer, a potom dodati maline. Sjedinite smesu dok ne dobijete kompaktnu masu, a potom uzmite 3 kašike gustina koje ćete prethodno poput pudinga razmutiti u nekom soku od crvenog voća ili u malo mleka, i dodajte ga smesi u šerpici. Mešajte dok ne dobijete puding strukturu. Ovim filom premažite koru.
Glazuru napravite tako što ćete sipati malo ulja na dno šerpice, a potom ćete kocke čokolade rastopiti u njoj. Kako bi vam ukus bio gorči, a tekstura staklenasta savetujemo vam da sipate u rastopljenu čokoladu pola šolje vode i potom dodate dve kašike kakaa. Neprestano mešajte na laganoj vatri dok voda isparava i dok se glazura ne zgusne do željene gustine.
Prelijte fil i ostavite kolač da se ohladi. Nakon što se glazura rashladi i stvrdne možete kolač staviti u frižider kako biste imali hladnu poslasticu u toplim letnjim danima. Servirajte uz kafu ili još bolje uz šampanjac u večernjim časovima.
Prijatno!
Ako ste veliki ljubitelj čokolade, obavezno isprobajte i naš RECEPT ZA ČOKOLADNI BRAUNI KOLAČ