Meksička tortilja nešto je bez čega ne može da se zamisli ni jedan meksički obrok, bilo da je u pitanju predjelo, supa, glavno jelo. Tanke pitice pečene na plotni daju jedintven grilovan ukus, a tekstura tortilja prosto se topi u rapsodiji najrazličitijih ukusa. Punjene različitim nadevima, umočena u soseve ili supe ova pitica jedinstven je i neponovljiv doživljaj koji morate iskusiti i u sopstvenoj kuhinji. Za svega 10ak minuta meksičke tortilje možete pripremiti i sami!
Uz svega nekoliko sastojaka napravite svoju piticu/hleb i kombinujte ga sa meksičkim miksom ili sosom, te supom, mesom po izboru:
Sastojci:
- 500 g glatkog brašna
- 10 g praška za pecivo
- so
- 2,5 dl mlake vode
- 100 g margarina
Priprema:
Prvo otopite margarin na laganoj vatri i dodajte u njega 2,5 dl vode. Za to vreme u činiju izmešajte brašno, prašak za pecivo pa dodajte kašičicu soli. U činiju dodajte otopljeni puter u vodi i dobro premesite testo. Ono će biti pomalo lepljivo, ali nemojte dodavati vodu. Ostavite testo da odstoji 20 minuta a potom ga razvucite i rasporedite na 8 jednakih kuglica. Brašnom pospite radnu površinu, a zatim svaku kuglicu razvijte u tortilju. Pecite tortilje na tiganju na jakoj vatri sve dok se sa gornje strane ne pojave mehurići, a zatim okrenite i kratko ispecite i drugu stranu. Ako pečete u teflonskom tiganju, nemojte ga premazivati uljem.