ČETVRTAK JE ZA ČOKOLADU: BAJADERA SA BADEMOM

od Marijana

Kao i svakog četvrtka i ovoga četvrtka iz Kuhinjice nam stiže poslastica za čokoladni četvrtak. Kao što smo navikli njihovi recepti su zaista preukusni, a vrlo povoljni i laki i zato i ovoga puta, po navici, donosimo baš takvo nešto – u pitanju je bajadera sa bademom.

Većina ljudi ne može da zamisli slavsku ili rođendansku trpezu bez ovog kolača, a da li ga i vi toliko volite?

Sastojci:

  • 200 g šećera
  • 200 ml vode
  • 125 g mlevenih badema
  • 125 g mlevenih lešnika
  • 250 g mlevenog keksa
  • 50 g margarina
  • 200 g čokolade za kuvanje
  • listići badema (po želji)

Priprema:

U 200 ml vode rastopimo 200 g šećera. U drugu činiju sjedinimo suve sastojke: mlevene bademe, lešnike i keks, a potom mikserom umutimo još 50 g margarina. U tako sjedinjenu masu dodamo vodu u koju smo prethodno rastopili šećer. Smesu delimo na dva jednaka dela, pa u drugi deo dodamo topljenu čokoladu (oko 100 g). Smesom potom punimo četvrtasti kalup tako što prvo stavljamo tamnu smesu (onu sa čokoladom), a zatim svetlu smesu. Na kraju napravimo glazuru kojom prelivamo kolač.

Glazuru pravimo tako što na malo ulja rastopimo 100 g čokolade, a potom dodamo pola šolje vode i dodamo kašiku kakaa (za gorči ukus). Dobro mešamo na laganoj vatri dok voda ne ispari, a glazura dobije crnu boju i staklaste je strukture. Po ukusu dodavati još kakaa ili vode ukoliko je smesa pregusta.

Kada smo prelili kolač glazurom stavljamo ga u frižider da se ohladi, a potom ga sečemo na kocke. Na vrh bajadera posuti bademove listiće.

Bajadera sa bademom – Kuhinjica

Ajde baš da čujemo da li ima neko ko ne voli bajaderu i to još sa bademima. 🙂 #bajadera #badem #čokoada #desert #hrana #food

Gepostet von Kuhinjica am Mittwoch, 8. Juli 2020

Foto: Printscreen Kuhinjica Fejsbuk stranica

ČETVRTAK JE ZA ČOKOLADU: čokoladne praline za tili čas!

0 komentar
0

Slični članci

Ova web stanica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da ste dobro s tim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitajte više