Kao i svakog četvrtka i ovoga četvrtka iz Kuhinjice nam stiže poslastica za čokoladni četvrtak. Kao što smo navikli njihovi recepti su zaista preukusni, a vrlo povoljni i laki i zato i ovoga puta, po navici, donosimo baš takvo nešto – u pitanju je bajadera sa bademom.
Većina ljudi ne može da zamisli slavsku ili rođendansku trpezu bez ovog kolača, a da li ga i vi toliko volite?
Sastojci:
- 200 g šećera
- 200 ml vode
- 125 g mlevenih badema
- 125 g mlevenih lešnika
- 250 g mlevenog keksa
- 50 g margarina
- 200 g čokolade za kuvanje
- listići badema (po želji)
Priprema:
U 200 ml vode rastopimo 200 g šećera. U drugu činiju sjedinimo suve sastojke: mlevene bademe, lešnike i keks, a potom mikserom umutimo još 50 g margarina. U tako sjedinjenu masu dodamo vodu u koju smo prethodno rastopili šećer. Smesu delimo na dva jednaka dela, pa u drugi deo dodamo topljenu čokoladu (oko 100 g). Smesom potom punimo četvrtasti kalup tako što prvo stavljamo tamnu smesu (onu sa čokoladom), a zatim svetlu smesu. Na kraju napravimo glazuru kojom prelivamo kolač.
Glazuru pravimo tako što na malo ulja rastopimo 100 g čokolade, a potom dodamo pola šolje vode i dodamo kašiku kakaa (za gorči ukus). Dobro mešamo na laganoj vatri dok voda ne ispari, a glazura dobije crnu boju i staklaste je strukture. Po ukusu dodavati još kakaa ili vode ukoliko je smesa pregusta.
Kada smo prelili kolač glazurom stavljamo ga u frižider da se ohladi, a potom ga sečemo na kocke. Na vrh bajadera posuti bademove listiće.
Foto: Printscreen Kuhinjica Fejsbuk stranica
ČETVRTAK JE ZA ČOKOLADU: čokoladne praline za tili čas!