CIMET ROLNICE ZA NOSTALGIČNA JUTRA

od Marijana

Prošloga jutra probudila me je kiša na prozoru i hladnjikavi jesenji vetar. Iako još mesec dana ima do početka te iste jeseni, čini se da nas ona ipak vreba, lagano nas opominjući da je sve bliža. Ovakvo nostalgično raspoloženje probudilo je u meni i nostalgične ukuse i najednom su mi se prijele tople bakine cimet rolnice…

Otrčala sam do starog kuvara i pronašla njen dobro poznati recept…

Sastojci:

Za testo:

  • 70 ml toplog mleka
  • 100 ml tople vode
  • kesica suvog kvasca
  • 50 g šećera (umesto šećera možete koristiti med)
  • 350 g brašna, tip 500
  • pola kesice praška za pecivo
  • pola kašičice soli
  • 1 puno kašičica praška za pecivo
  • 50 g margarina
  • 1 jaje

Za fil:

  • 100 g smeđeg šećera (može i belog u zamenu)
  • 60 g margarina
  • 2 i po kašike cimeta

Za preliv:

  • 50 g margarina
  • 200 g šećera u prahu
  • 5 kašika mleka

Priprema:

Napravite testo tako što ćete prvo prosejati brašno i u njega ćete dodati suve sastojke (prašak za pecivo, so i šećer). Za to vreme pomešajte mleko i vodu i zagrejte lagano, a poto u njega istresite kesicu kvasca i dodajte kašičicu šećera. Sačekajte da kvasac nadođe. Za to vreme rastopite puter. Sjedinite potom sve sastojke – brašno, jedno jaje, kvasac i puter i razmesite testo od njih. Ukoliko je testo previše lepljivo dodajte još malo brašna, ali vodite računa da pak ne napravite pretvrdo testo. Prekrijte testo folijom i ostavite ga da naraste nekih pola sata.

Za to vreme napravite fil tako što ćete pomešati šećer, cimet i maslac (otopljen).

Testo premesite nakon što je odstojalo i razvucite ga u četvrtasti oblik. Premažite ga fil i urolajte ga u rolat. Secite svoje rolnice na oko 1 cm debljine i ređajte ih na pleh na koji ste prethodno stavili pek papir ili ste ga pak dobro pouljili. Tako naređane rolnice ostavite da narastu još nekih pola sata. Zagrejte rernu na 180 stepeni i pecite ih 20ak minuta (dok korica ne porumeni).

Dok se rolnice peku možete napraviti preliv tako što ćete pomešati šećer u prahu, margarin i mleko. Ukoliko vam je preliv ređi možete dodati još šećera, a ukoliko je pak gušće dodajte još koju kašičicu mleka. Ja volim da u preliv dodam nekoliko kapi limunovog soka za malo kiselkastiji ukus, a takođe možete svoje rolnice preliti i slanim karamel sosom.

Tople rolnice prelijte belim prelivom i ostavite ih da se ohlade. Servirajte uz šolju toplog čaja.

Cimet (Cinnamomum zeylanicum)

0 komentar
0

Slični članci

Ova web stanica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da ste dobro s tim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitajte više