Smokva je drvenasta biljka predivnih listova i neverovatno ukusnog i neobičnog ploda. Svojom vlaknastom unutrašnjošću ova voćkica nudi svu punoću i vrlo prijatan slatkast ukus, te je neretko omiljena poslastica u džemovima i kolačima.
Od davnina se verovalo da je smokva vrlo zdrava i zbog toga su je mnogi stari narodi smatrali svetom biljkom. Sušenu smokvu možemo jesti tokom cele godine, dok je vreme za svežu voćkicu upravo sada, u toku letnjeg perioda pa sve do početka jeseni.
Smokva obiluje vitaminima i mineralima od kojih su najzastupljeniji: vitamin A, vitamin C, vitamin B, mangan, magnezijum, kalijum…
Smokva obiluje vlaknima stoga je izuzetna učinkovita u rešavanju problema sa crevima i probavom, a takođe su suve smokve izuzetno niskokalorične te se preporučuju kao odlična užina tokom dijete. Međutim, kako su, pogotovo suve smokve, izuzetno bogate šećerom, dijabetičari treba da vode računa količini i konzumaciji ove voćke.
Kada govorimo o zdravlju, smokva je takođe izuzetno učinkovita u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, te snižava visok krvni pritisak i holesterol.
I još jedna zanimljiva, ali i korisna činjenica jeste da je smokva sjajan afrodizijak.
Suva smokva za opekotine i rane
Suvu smokvu skuvajte u mleku ili vodi, presecite je na pola i stavite na opekotinu ili ranu. Ako je opekotina veća, skuvajte nekoliko smokava. Pre stavljanja na opekotinu ili ranu smokva treba da se ohladi da ne bude prevruća. (Izvor: yumama.com)