PAMPAS TRAVA – SJAJAN DEKORATIVNI ELEMENT ZA VAŠ DOM!

od Marijana

Pampas trava južnoamerička je ukrasna trava žbunastog oblika čije specifične metlice poput paperja predstavljaju predivan dekorativni element u mnogim prostorima. Ova trava cveta u septembru i oktobru, stoga je pravi trenutak da se upoznamo sa načinom njene nege, ali i upotrebom u dekorativne svrhe.

Pampas trava ime je dobila po argentinskoj ravnici Pampas u kojoj je najpre rasla. Danas ovu travu možemo gajiti gotovo svuda, a njeni specifični paperjasti cvetovi različitih boja krase bašte mnogih kuća. Ova žbunasta biljka dostiže neverovatnu visinu i do čak 2 i po metra, te stoga predstavlja savršen način da ogradite, odnosno izolujete svoj prostor njome.

Pampas trava najbolje opstaje u svetlom, osunčanom dvorištu gde nije izložena jakom vetru, odnosno hladnoći. Tokom zime treba je dobro uvezati granjem i opalim lišćem kako biste biljku zaštitili od snega i nevremena, a takođe je prekriti najlonom. Sušena trava ove biljke predstavlja vrlo moderan i zanimljiv dekorativni element, a septembar i oktobar period su kada biljka cveta, a potom je spremna za sušenje.

Kada pampas trava procveta (što je vrlo uskoro), obrežite željenu dužinu makazama i dobro isprskajte granu lakom za kosu. Svežite granu i sušite je naglavačke u tamnom prostoru neke tri nedelje. Kada se trava dobro prosuši možete je nalakirati još jednom. Odaberite adekvatnu vazu i stavite svoje grane u nju. Takođe ovu biljku možete svezati u venac ili pak napraviti druge dekoracije po želji.

Ideje kako to možete učiniti donosimo vam u nastavku:

Slični članci

Ova web stanica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da ste dobro s tim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitajte više