U toku je festival NOVI TVRĐAVA TEATAR

od Marijana

U petak, 4. septembra u Vili Stanković svečano je otvoren ambijentalni pozorišni festival Novi tvrđava teatar, koji se već sedmu godinu za redom održava na tvrđavi u Čortanovcima. Čast da Festival otvori ukazana je prvakinji Drame Srpskog narodnog pozorišta Gordani Đurđević-Dimić.

Ona je tom prilikom istakla da ,,živopisni ambijent Vile Stanković, zbog svojih balustrada, zidina i neobične strukture, čini ovaj prostor sasvim dovoljnim i više nego adekvatnim da se u njemu odigra čitavo Šekspirovo delo, ili pak dela raznih domaćih i stranih pisaca. Pored tog bitnog činioca – prelepog ambijenta, selektorka i umetnička direktorka festivala Vida Ognjenović nas je navikla da ovde gledamo esencijalno važne, najbolje predstave. Ona nas svake godine, iznova podseti na to šta je dobar teatar”.

Nakon svečanog govora usledila je premijerna izvedba predstave Upotreba čoveka po romanu Aleksandra Tišme, a u režiji Borisa Liješevića. Reč je o predstavi koju su zajednički pripremali Festival Novi tvrđava teatar (Novi Sad), Novosadsko pozorište/Újvidéki Színház, Festival Grad teatar (Budva) i East West centar (Sarajevo). Reprizno izvođenje Upotrebe čoveka nas očekuje na poslednjem festivalskom danu – 8. septembra, a predstava će se od oktobra meseca nalaziti na redovnom repertoaru Novosadskog pozorišta/Újvidéki Színház.

,,Bio je istinski dramaturški poduhvat ’prevesti’ na pozorišni jezik tu impozantnu fresku novosadskog života, predratnog, ratnog i poratnog, pre svega zbog njene komplikovane strukture  i nebrojenih rukavaca u koje odvodi Tišmino pripovedanje“, naveo je u razgovoru sa novinarima reditelj Boris Liješević.

Večeras i sutra će se na repertoaru naći predstava Ana Karenjina Novosadskog pozorišta/Újvidéki Színház, čiju režiju potpisuje Dejan Projkovski, a glavne uloge igraju Marta Bereš, Atila Nemet i Arpad Mesaroš.

Slični članci

Ova web stanica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da ste dobro s tim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitajte više