Sezona priprema zimnice uveliko traje, zato smo rešili da sa vama podelimo sjajan recept za najukusniji domaći ajvar koji smo prepisali od naših dragih prijatelja sa portala Kuhinjica.
Sastojci:
- 2 kg patlidžana
- 1 glavica belog luka
- šećer
- so
- 5 kg crvene sveže paprike
- 500 ml ulja
- biber
Priprema:
Papriku oprati i ispeći na plotni. Ređati je u dublji sud da se potpari i kad se ohladi oljuštiti je i staviti da se dobro ocedi.
Isto to uraditi i sa plavim patlidžanom. Najbolje je ostaviti preko noći da se dobro ocedi od soka i patlidžan i paprika.
Sutradan samleti na mašini za meso papriku, patlidžan i beli luk. Staviti masu u šerpu, uliti malo ulja, začiniti i kuvati do ajvar do željene gustine.
Zatim puniti mlake tegle ajvarom, poklopiti, pretrpati i ostaviti da odstoji 24h.