KARIRANI DEZENI PRIZIVAJU NOVU JESENJU MODNU SEZONU

od Marijana

Istorija kariranog dezena, odnosno tartana vrlo je dugačka. Smatra se da je sam dezen nastao pre više od 3000 godina, ali svakako najzastupljeniji i najprepoznatljiviji u novijem periodu upravo je vezan za švedsku kulturu i švedske klanove.

Naime, ovaj neobični dezen koji se sastoji iz ispreplitanih debljih ili tanjih horizontalnih i vertikalnih linija različitih debljina, redosleda i boja, bio je zaštitni znak švedskih porodica (klanova), a svaka od njih imala je svoju specifičnu kombinaciju i jedinstven sklop boja.

Iako je vrlo dugo bio isključivo muški dezen, zahvaljujući kraljici Viktoriji i njenoj ogromnojj ljubavi prema švedskoj kulturi ovaj dezen postaje popularan širom sveta i dostupan kako muškarcima, tako i ženama.

U savremenim modnim krugovima ovaj dezen vezuje se za supkulturu pank, i poznato ime u modnim krugovima Vivijen Vestvud.

Danas, čini se, ovaj dezen podjednako praktikuju svi i vrlo ga rado nose jer budi osećaj topline, prijatnosti i podseća na praznično raspoloženje i toplinu porodičnog doma.

Upravo stoga jesen je pravo vreme da počnemo da ga nosimo i da uživamo u njegovom jedinstvenom dezenu.

Slični članci

Ova web stanica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da ste dobro s tim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitajte više