KAKO MOTIVISATI DECU DA UČE?!

od Marijana

Učenje, morate priznati, nije uvek tako inspirativno i zanimljivo kao igra. Međutim ukoliko ga predstavite na pravi način zaista to može postati.

Mnogoj deci učenje predstavlja ogroman teret i stoga stiču odbojnost prema njemu. Međutim uz dovoljnu posvećenost roditelja i pravilan pristup učenju vaša deca mogu vrlo lako da se zainteresuju za njega. Ukoliko niste sigurni kako nudimo vam nekoliko sjajnih saveta koji su se pokazali kao zaista uspešni.

RAZVIJTE LJUBAV PREMA KNJIZI

Pre svega dete mora da zavoli knjigu. Oddbojnost, baš kao i ljubav prema knjizi razvija se u najranijem detinjstvu stoga je vrlo važno da još od malih nogu naučite dete da voli knjigu. Naravno, nikad nije kasno da i u kasnijem periodu prenesete ljubav prema knjizi i na vaše dete, ali to morate učiniti vrlo mudro. Prvo osmotrite dobro svog mališana. Vidite šta voli, šta ga privlači, koja su mu interesovanja, a zatim mu ponudite literaturu koja će mu odgonetnuti tajne oblasti koju voli. Ukoliko je to umetnost, poklonite mu ili pozajmite iz biblioteke knjigu oo životu i stvaralaštvu nekog umetnika, knjigu najlepših dela sveta. Pokušajte da pronađete neku mističnu knjigu koja krije tajne boje, nastanka neke knjige. Upravo to će podstaći vaše dete da iščitava stranice knjige, a da i ne razmišlja o obimu i naporu. Kako se dete bude više udubljivalo u materiju potrudite se da mu zagolicate maštu, ponudite neki novi sadržaj, zaintrigirate da razotkrije neke nove priče.

KREIRAJTE KREATIVNI PROSTOR ZA RAD

Kao što i nama umnogome na rad utiče prostor u kome se nalazimo, tako i deca prihvataju sredinu. Nemojte dozvoliti deci da uče u dnevnoj sobi, kuhinji, u prostoru gde su ljudi, gde je buka, gde je mnoštvo predmeta koji mu odvlače pažnju. Stvorite njegov mali kutak za rad koji će se sastojati od osnovnog pribora i nekoliko svezaka. Učinite prostor lepšim tako što ćete zajedno sa detetom nacrtati raspored, azbuku pa zalepiti na zid. Dozvolite mu da to čini sa svakom lekcijom koju uči. Ukoliko ima poteškoća da zapamti neku stvar ilustrujte je, nalepite je iznad stola. na taj način dete će vizuelno upamtiti pojam… Deca uživaju u bojama i slikama, stoga poklonite detetu pribor koji ga inspiriše. Dozvolite mu da crta, boji i kreira sopstveni metod učenja (naravno uz vašu pomoć i ideju). Tokom učenja ponudite se da mu sadržaj pojasnite, da možda potražite neki zanimljiv video, crtani film na datu temu…

UKAŽITE IM NA VAŽNOST TOGA ŠTO UČE KROZ SVOJE LIČNO ISKUSTVO

Ukoliko dete nema afiniteta prema nekom predmetu, i to je okej. Nemojte ga siliti da uči bez motiva i želje, već mu pobudite tu želju kroz sopstveno iskustvo. Prenesite mu kako ste vi savladali gradivo i koliko vam je zapravo poslužilo kasnije. Ukažite koliko data lekcija može da bude zanimljiva i zajedno kreirajte sjajne ideje gde se sadržaj može kasnije primeniti. Naučite decu da uče za život, ne za ocenu.

GOVORITE IM KOLIKO STE PONOSNI NA NJIH

Najvažnije je da govorite svom detetu da ste ponosni na njega. Pohvalite ga za svaki samostalni rad, za dobru ocenu, pohvalu. Pohvalite ih pred prijateljima, rodbinom. Ukažite mu da vas njegove ocene i uspeh usrećuju, da ste ponosni. To će zasigurno motivisati i vašu decu koja će želeti iznova da čuju pohvalu, da vide osmeh na vašem licu, da se diče u društvu. Međutim, nemojte preterivati sa pohvalama, dozirajte. Ukoliko pak vaša deca ne pokažu sjajan uspeh nemojte ih kažnjavati već razgovarajte sa njima. Vidite u čemu je problem, provucite kroz priču da uvek može bolje i da ste uvereni u to jer znate koliko je dete sposobno.

BUDITE „POPUSTLJIVI“

Nemojte biti previše strogi, ali ni previše blagi. Pokušajte da dozirate svoj odnos sa detetom. U trenucima kada je situacija „klimava“ pravite se da je sve u redu, ali kroz prijateljski ton pokušajte da ukažete da je vaše dete odgovorno za sebe i da mora da pokuša da nađe rešenje za svoj problem. Dozvolite detetu da bude samostalno uz vašu „neprimetnu asistenciju“. Kada je napeto ne sukobljavajte se, već sačekajte nekoliko sati pa potom kroz priču provucite pitanje šta vaše dete misli o određenom predmetu, oceni koju je dobilo, zadatku. Pokušajte da ga kroz ćaskanje navedete da se zamisli i reaguje.

NAGRADITE IH

Nakon što vaše dete pokaže rezultate i trud obavezno ga nagradite. Odvedite ga u bioskop, prirodu. Predložite mu da pozove školskog drugara na igranje. Pokažite da vam zaista znači da je vaše dete ispunjeno i srećno i da je sve u redu i dozvoljeno kada je ono poslušno i vredno.

Slični članci

Ova web stanica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da ste dobro s tim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitajte više