NAUČITE DA ŠTEDITE NOVAC: TRI SJAJNE NAVIKE KOJE VAM U TOME MOGU POMOĆI!

od Marijana

Imate problem sa štednjom novca? Večito kalkulišete i odvajte novac sa strane, ali nikako da sakupite dovoljnu količinu novca, već sve uvek potrošite na „sitnice“. Niste sigurni gde zapravo taj novac ide, ali i kako da regulišete njegovo rasipanje?

Za sve nas, trošadžije, donosimo tri sjajne navike koje bi valjajlo da ukorenimo u svom svakodnevnom životu, a čijom ćemo primenom drastično smanjiti potrošnju, odnosno uštedeti poprilične sume novca.

PRATITE AKCIJE I SEZONSKA SNIŽENJA

Svakodnevna kupovina na „malo“ nam zapravo odnosi ogromne količine novca!

Najbolji i najlakši način da uštedite velike sume novca jeste da pre svega steknete naviku da pratite kataloške akcije i sezonska sniženja. Kada je kupovina garderobe i obuće u pitanju potrudite se da svoje omiljene komade nabavite u medju, odnosno krajem sezone. Tada njegova cena može biti i dvostruko jeftinija, a vi preostali novac možete uložiti u nešto drugo. Što se kataloških akcija tiče, svi veći trgovinski lanci redovno objavljuju akcije online ili putem štampanih kataloga gde se možete informisati o ceni, a zahvaljujući kojima možete da uštedite zaista fine sume novca. Važno je takođe, da upoznate tržište, da se upoznate sa cenama i na taj način steknete naviku da poredite i kupujete gde je najpovoljnije. I da, ukoliko imate dovoljno prostora u domu navika kupovine na paket i nije tako loša solucija (naravno ukoliko je u pitanju nekvarljiva roba). Tu ćete robu svakako potrošiti u nekom momentu, a kupovinom na veliko ostvarićete poprilično veliku uštedu.

PRIPREMAJTE OBROKE KOD KUĆE

Verovali ili ne najviše novca nam odlazi na hranu. Pogotovo ukoliko smo zauzeti i vreme često provodimo van doma: pekare, restorani, mesta su koja se čini, nikada neće bankrotirati, i ne, nismo pobornici da nestanu, ali svakako smo pobornici da se učestalost ishrane na taj način proredi, ne samo zbog finansijske situacije, već i zbog zdravlja prvenstveno. Ukoliko steknete naviku da pripremate hranu kod kuće (koju ćete potom poneti na posao, u školu), ukoliko obedujete u domu hranu koju ste vi skuvali možete uštedeti i troduplo više, nego što biste ukoliko obedujete u restoranu. Nabavite sveže akcijske namirnice i uživajte u pripremi svog obroka. Satisfakcija da ste vi nešto pripremili biće i ta kako ogromna, a ušteđevina će vas ubediti da činite pravu stvar.

KREĆITE SE!

Ne kaže se slučajno da je automobil kao član porodice! Vožnja automobilom postala je svakodnevica, a troškovi koje ona zahteva su poprilično visoki. Zato usvojte naviku da se krećete! Vozite bicikl, pešačite do obližnjih pijaca, prodavnica, pa čak i do posla. Ne samo što ćete steći sjajnu figuru i ojačati mišiće, nego ćete zaista i uštedeti. Da ne govorimo koliko je uživanje šetati u jutarnjim časovima dok grad još spava ili u večernjim kada je mir i tišina. Vožnju automobilom koristite dakle u najnužnije svrhe, a svaki put kada ste svesni da je takva vožnja zapravo luksuz, pokrenite se! Ukoliko u gradu pak postoji gradski prevoz neka i on bude solucija u najnužnijim situacijama, jer karta će vas ispasti mnogo manje u odnosu na to koliko biste u trošili na gorivo za sličnu ili čak manju kilometražu.

Slični članci

Ova web stanica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da ste dobro s tim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitajte više