HANDMADE BRENDOVI U SRBIJI KOJE SMO UPOZNALI I ZAVOLELI IZ PRVE!

od Marijana

Nedavno nas je sjajna umetnica i mlada dama Kristina Stailjković, koja stoji iza projekta „Ekser i konac“ podsetila na jednu vrlo važnu stvar, a to je: „Ne možeš da kupiš ljubav, ali možeš ručni rad, a to je nekako isto!“.

Ona je na svom Instagram nalogu ostavila vrlo dirljivu poruku koja je dotakla srca mnogih ljubitelja ručnog rada, među kojima je i Jelena Đoković, supruga poznatog tenisera Novaka, koja je ovaj divan tekst podelila sa svojim pratiocima:

Na svom primeru i životu kakvim sada živim sam shvatila šta znači ručni rad. Shvatila sam da se ne kupuje proizvod, kupuje se dar. Kupuje se ljubav u fizičkom obliku. Kupuje se nečije vreme provedeno nad tim delom. Kupuje se nečiji delić života. Delić večnosti. Otisak duše i srca. Oči koje su pogledima ljubile to parče nečega. Ruke koje su milovale i dodirivale. Nečiji san i mašta. Kupuje se nešto jedinstveno, što nigde ne postoji takvo isto (ekserikonac)…

Moramo priznati, ni naša redakcija nije ostala imuna na divne reči ove mlade umetnice, te smo se s nostalgijom i divnim emocijama prisetili svih domaćih handmade brendova koje smo tako zavoleli i čijem se radu izuzetno divimo.

EKSER I KONAC

Kristina Stailjković naša srca osvojila je prvenstveno svojim talentom za slikanje, ali i string art-om kojim nastaju predivni ručni radovi u vidu slika „naslikanih“ koncem. Uz pomoć malo eksera, drvenog postolja i šarenih končića Kristina stvara neverovatne oblike i slike kojima je jednostavno nemoguće odoleti. Međutim, ova tanana duša svoju emociju iskazala je i putem poezije podelivši sa našim čitaocima svoju prvu pesmu pod nazivom Slavite život! I zaista, Kristina je pravi primer da emocije i ručni rad zapravo jesu jedno.

LEDŽIT

Iza predivnih rančića simpoličnih natpisa kao što su poštapalica koje tako često izgovaramo „Pakao“, „Brate“, „Realno“ stoji jedna vrlo inspirativna i draga devojka po imenu Milana Bogunović. Ova modna dizajnerka želela je da stvori nešto, praktično, a opet tako autentično. Upravo tako nastao je brend Ledžit! U ranijem intervjuu za Svet lepote sa Milanom smo razgovarali o položaju umetnika u našoj zemlji:

„Očigledno je svakako da položaj dizajnera u Srbiji nije nimalo lak, ali ono što je ohrabrujuće je činjenica da polagano dolazi do jednog novog osvešćivanja kupaca, u kom oni uče da prepoznaju po čemu se rad dizajnera razlikuje od proizvoda namenjenih širokoj potrošnji. Koliko sam ja uspela da saznam, do ovog osvešćivanja je došlo tako što su prvenstveno turisti pokazali veliko interesovanje za rad domaćih dizajnera i donosili su prihod dizajnerskim (multibrend) radnjama u Beogradu, nakon čega se to interesovanje dodatno proširilo i kod nas, ali i na druge gradove“.

ŠTAP I KANAP

Ukoliko ste u potrazi za autentičnim dekorativnim elementima tu je i nadasve popularna makrame tehnika od koje nastaju najelegantnije dekoracije i ukrasi za dom. Jedan takav brend poznat je i pod nazivom „Štap i kanap“. Ono što je nas privuklo kod ovog brenda jesu pre svega neverovatna tehnika, preciznost, ali i pastelne boje koje ovaj brend neguje.

BLOOM CARE KOZMETIKA

Da handmade proizvodi ne moraju nužno biti garderoba, nakit ili dekorativni elementi dokaz je i naša draga sagovornica i farmaceutkinja Ana Jezdimirović koja je svoja znanja pretočila u jedinstveni ručno pravljeni kozmetički brend pod nazivom Bloom care. Svoje kozmetičke preparate – kreme, tonike za lice, biljne mešavine i sapune – pravi od latica cvetova ruže, lavande i smilja. Ta tri cveta ujedno su inspiracija za tri kozmetičke linije, Rosa Bloom Colection, Violet Bloom ColectionYellow Bloom Colection.

Kozmetika neodoljivog mirisa i pakovanja, visokog kvaliteta zasigurno je predivan poklon koji nekome možete priuštiti! Ali i počastiti sebe, zašto da ne!

ANUSHKAS STUDIO

Mladu umetnicu Anu imali smo priliku da upoznamo kroz njene tzv. „devojke“. Anuškine devojke predstavljaju predivne ilustracije različitih junakinja koje karakterišu predivne pastelne boje, paterni i jedinstveni modni stil. Istančani modni ukus, osećaj za boje i znanje iz grafičkog dizajna (budući da je Ana budući grafički dizajner) ova divna dama pretočila je u svoj brend koji je postao popularan širom sveta, te njene radove možete pronaći i na popularnoj stranici Etsy, a takođe možete poručiti i personalizovane ilustracije da obradujete nekoga ili zabeležite uspomenu koja vam je draga.

MEGINE ŠARENE PERLICE

Ove jeseni posebno se ističe handmade nakit, i to upravo onaj izrađen od suvog i presovanog cveća, te i ćilibara. Jedan takav brend pronašli smo u Kovinu – u pitanju su Megine šarene perlice, umetnice simboličnog imena Margareta. Talenat, ljubav prema cveću ova dama pretočila je u jedinstvene, unikatne komade nakita koje ćete zasigurno želeti da posedujete.

I na samom kraju, zahvalnost upućujemo i Komuna market -u, platformi koja je prepoznala i okupila vrhunske handmade brendove u Srbiji, pruživši im mesto da se promovišu i oglašavaju. Na ovoj platformi možete pronaći većinu naših favorita, ali i mnoštvo drugih brendova među kojima ćete zasigurno naći svoju inspiraciju!

I ne zaboravite: Ljudi koji podržavaju ljude su tako moćna stvar! (komunamarket.rs)

I na samom kraju, praznici se bliže, a definitivno ne postoji lepši poklon za odabrati od onog rukom napravljenog, punog emocije, nečije energije, truda, misli i ljubavi. I zato setite se lokalnih proizvođača i handmade brendova kada budete kupovali przanične poklone, jer ćete na taj način usrećiti pa, u krajnjem slučaju, još jednu osobu više – samog umetnika!

Slični članci

Ova web stanica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da ste dobro s tim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitajte više