Hrskavi kolačići koji predstavljaju neizostavnu poslasticu praznične trpeze – biskviti.
Biskviti su tanki kolači napravljeni od osnovnih sastojaka kao što su jaja, mleko, šećer, brašno, a koji se najčešće serviraju kao poslastica uz čaj ili kafu… Biskvite možete jesti samostalno ili ih pak prethodno umakati u neki od toplih napitaka. Ime su dobili prema francuskoj reči biscuit, odnosno od latinske fraze bis coctus – dva puta pečen, dva puta kuvan. Jednostavni, a preukusni kolači koji ne zahtevaju mnogo znanja, vremena i veštine, a koji bude najlepše emocije i nostalgično raspoloženje. Savršeni za novembarske večeri.
Kako bi vaši biskviti bili baš ,,domaćinski“ savetujemo vam da za njihovu pripremu praktikujete mast umesto maslaca, te i da za nadev birate suvo voće koje je karakteristično za prazničnu trpezu i zimski period.
Sve što vam je potrebno od sastojaka za biskvite su:
- 250 g masti
- 3 jaja
- 250 g šećera
- prstohvat sode bikarbone
- 2 dl mleka
- pola kilograma brašna
Priprema: Umutiti 250 gr masti dok ne postane penastobela, zatim dodati 3 jajeta, 250 gr šećera i prstohvat sode-bikarbone, zatim postepeno dodati ½ kg brašna i 2 dl mleka. Kad se sastojci lepo sjedine u glatko testo, istanjiti ga oklagijom i vaditi modlom biskvite i ređati ih u pleh i peći na umerenoj temperaturi oko 20 min. Po želji u testo možete dodati naseckano suvo voće, malo cimeta i djumbira, ili pak čokoladu.
Izvor: kuhinjica.rs