Praznici su sasvim blizu, a praznično raspoloženje već se oseti u vazduhu. Stoga je zaista pravo vreme da se ovoga vikenda prepustite prazničnom raspoloženju u porodičnom okruženju uz neku laganu Christmas playlist-u, topao napitak i nezaobilazne aromatične praznične keksiće.
Naš predlog su meki, aromatični keksići sa medom, cimetom i đumbirom koji se tako dobro slažu uz topao čaj ili za malo starije i kuvano vino, zašto da ne.
Za pripremu ovih jednostavnih, a ukusnih kolačića potrebno vam je svega:
- 200 g maslaca
- 100 ml vode ili mleka
- 200 g meda
- kesica vanilin šećera
- 100 g smeđeg šećera
- aromatični začini: đumbir, cimet
- korica limuna ili kakao (po želji)
- 1 jaje
- brašno (po potrebi, biće potrebno do 800 g brašna na ovu smesu)
- prašak za pecivo
Priprema:
Otopite maslac na laganoj vatri, a zatim ga ostavite da se prohladi. U posudu u kojoj ćete mesiti smesu pomešajte tzv. suve sastojke: prašak za pecivo, šećer, kašičicu đumbira, kašičicu cimeta, kesicu vanilin šećera, po želji kašičicu do dve kakaa. Izmešajte suve sastojke pa potom u njih dodajte otopljeni puter, mleko ili vodu, med, jedno jaje, po želji i ukusu nastružite i malo korice limuna za kiselkastu aromu. Kada sjedinite sve sastojke lagano dodajte brašno i mesite smesu dok ne dobijete sjedinjenu teksturu koja će biti lka za blikovanje. Vodite računa da smesa ne bude previše čvrsta i suva, već da bude masnjikava i mekša. Smesu stavite u frižider da se malo rashladi, kako biste je lakše potom razvili. Pospite brašnom radnu površinu a zatim oklagijom razvijte smesu koju ste prethodno prohladili. Modlama vadite kolačiće i ređajte ih u pleh koji ste prethodno obložili pek papirom. Pecite na temperaturi od 180 stepeni dok kolačići ne porumene i ne dobiju lepu zlatnu boju. Po želji potom pospite kolačiće smeđim šećerom. Servirajte uz čaj ili kuvano vino. Prijatno!