RECEPT ZA PRAZNIČNE KEKSIĆE KOJI UVEK USPEVAJU: PREUKUSNO, A TAKO BRZO I LAKO!

od Marijana

Praznici su sasvim blizu, a praznično raspoloženje već se oseti u vazduhu. Stoga je zaista pravo vreme da se ovoga vikenda prepustite prazničnom raspoloženju u porodičnom okruženju uz neku laganu Christmas playlist-u, topao napitak i nezaobilazne aromatične praznične keksiće.

Naš predlog su meki, aromatični keksići sa medom, cimetom i đumbirom koji se tako dobro slažu uz topao čaj ili za malo starije i kuvano vino, zašto da ne.

Za pripremu ovih jednostavnih, a ukusnih kolačića potrebno vam je svega:

  • 200 g maslaca
  • 100 ml vode ili mleka
  • 200 g meda
  • kesica vanilin šećera
  • 100 g smeđeg šećera
  • aromatični začini: đumbir, cimet
  • korica limuna ili kakao (po želji)
  • 1 jaje
  • brašno (po potrebi, biće potrebno do 800 g brašna na ovu smesu)
  • prašak za pecivo

Priprema:

Otopite maslac na laganoj vatri, a zatim ga ostavite da se prohladi. U posudu u kojoj ćete mesiti smesu pomešajte tzv. suve sastojke: prašak za pecivo, šećer, kašičicu đumbira, kašičicu cimeta, kesicu vanilin šećera, po želji kašičicu do dve kakaa. Izmešajte suve sastojke pa potom u njih dodajte otopljeni puter, mleko ili vodu, med, jedno jaje, po želji i ukusu nastružite i malo korice limuna za kiselkastu aromu. Kada sjedinite sve sastojke lagano dodajte brašno i mesite smesu dok ne dobijete sjedinjenu teksturu koja će biti lka za blikovanje. Vodite računa da smesa ne bude previše čvrsta i suva, već da bude masnjikava i mekša. Smesu stavite u frižider da se malo rashladi, kako biste je lakše potom razvili. Pospite brašnom radnu površinu a zatim oklagijom razvijte smesu koju ste prethodno prohladili. Modlama vadite kolačiće i ređajte ih u pleh koji ste prethodno obložili pek papirom. Pecite na temperaturi od 180 stepeni dok kolačići ne porumene i ne dobiju lepu zlatnu boju. Po želji potom pospite kolačiće smeđim šećerom. Servirajte uz čaj ili kuvano vino. Prijatno!

Slični članci

Ova web stanica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da ste dobro s tim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitajte više