PARAVANI ŽANA ŽENEA PREMIJERNO U NOVOSADSKOM POZORIŠTU

od Marijana

Novi Sad, 3. decembar 2020. – U Novosadskom pozorištu/Újvidéki Színház održana je konferencija za medije, povodom premijere predstave Paravani, koju prema tekstu Žana Ženea na scenu postavlja Dino Mustafić.

Premijera je zakazana za 5. decembar, a tim povodom govorili su upravnik pozorišta Valentin Vencel, reditelj Dino Mustafić, zatim glumci Gabriela Crnković, Robert Ožvar i Gabor Pongo.

,,Svaka premijera bilo gde danas u svetu, pod ovakvim okolnostima, svojevrsni je podvig. Naš podvig je utoliko veći što se radi o velikoj ansambl predstavi koja je potpuno apstrahovala okolnosti u kojima smo radili, a koja dolazi iz nečega što je karakteristika ove kuće – jedna velika posvećenost, asketska disciplina kakva je retko viđena na ovim prostorima, i zato se ovaj ansambl svrstava u red najboljih glumačkih potencijala na zapadnom Balkanu“, izjavio je Dino Mustafić, koji je u prethodna tri meseca radio na inscenaciji Ženeovih Paravana.

Izvor: Novosadsko pozorište

Reč je o monumentalnom delu u kome se pojavljuje više od pedeset likova, pa je tako i u predstavi angažovan čitav ansambl Novosadskog pozorišta. Pored specifičnog glumačkog izraza, predstavu odlikuju i pompezna scenografija, mnoštvo kostima, interesantna igra svetlima, koja doseže visoke umetničke domete, te muzičke numere, koje obiluju orijentalnim prizvucima.

Glumac Gabor Pongo je, između ostalog, napomenuo da u predstavi igra više uloga, kao i većina njegovih kolega: ,,Priznajem da je ovo veliki izazov pošto je reč o veoma kompleksnoj, stilizovanoj, poetičnoj predstavi, koju krasi mnoštvo pokreta i muzike, tako da glumci sviraju i pevaju na sceni. Veoma sam srećan što imam priliku da sarađujem sa Dinom na ovakvom projektu, u kome su sva snaga i iskustvo koje smo do sada stekli u našim glumačkim karijerama morali da dođu do maksimuma, da bi se rodila ova predivna stvar.“

Početak predstave predviđen je za 13 časova, s obzirom na to da će sve izvedbe na decembarskom repertoaru biti u popodnevnim časovima, kako bi se ispoštovale mere uvedene u cilju sprečavanja širenja Korona virusa.

Slični članci

Ova web stanica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da ste dobro s tim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitajte više