Ukoliko ste ljubitelj unikatnih ukrasa i rukotvorina sjajan način da ukrasite svoju jelku, ujedno zabavljajući se i izražavajući svoju kreativnost sami ili sa svojim najmlađim članovima porodice, jeste da se okušate u izradi novogodišnjih ukrasa od tzv. slanog testa.
Izrada ovih ukrasa izuzetno je jednostavna, povoljna i poprilično zanimljiva. Sve što vam je potrebno za jednu mericu jesu:
- 1 čaša (šolja) vode
- 1 čaša (šolja) soli
- 2 čaše (šolje) brašna
Dakle upamtite dobro razmeru 1:1: 2 i nećete pogrešiti! U činiju sipajte prvo suve sastojke (so i brašno) i dobro ih umešajte. Lagano dolivajte vodu i mesite testo. Po potrebi dodajte još brašna dok ne dobijete teksturu poput one kod plastelina. Razvucite svoje testo oklagijom (dobro porvnajte kako bi ukrasi bili glatki), a potom ih modlama vadite na pleh (prethodno obložen pek papirom). Ostavite testo da se suši nekih 20 minuta, a potom ga dobro prosušite u pećnici (zagrejanoj na 120 stepeni) dva do tri sata dok ne utvrdite da je testo potpuno suvo i da je dobilo strukturu keramike…
SAVET: Pre nego što ukrase zapečete u rerni obavezno olovkom izbušite rupu na vrhu kako biste potom kroz tu rupu mogli da provlačite kanap odnosno traku kojom ćete kačiti ukrase na jelku.