Rum je alkoholno piće dobijeno destilacijom fermentisanog soka šećerne trske i melase kao proizvoda prerade šećera. Proizvode se tri tipa ruma: ekstra star, stari zlatni i svetli suvi, a najkvalitetniji su oni kubanskog porekla. Umesto pravog ruma, koji ima visok procenat alkohola, možete koristiti aromu ruma (kuhinjica.rs).
Sastojci
- 100 g šećera
- 300 g sladoleda
- 1 kašičica cimeta
- 20 g krupno mlevenog lešnika
- 3 kašičice ruma
- 125 g rastopljenog putera
- 100 g smeđeg šećera
Priprema
Rastopljeni puter umutiti sa obe vrste šećera, dodati sladoled, lešnike i cimet i promešati.
Šolje napuniti do pola, dodati vrelu vodu i mešati dok se ne rastvori.
Dodati rum i servirati.
A uz ovaj topao napitak toplo preporučujemo i kikiriki kuglice koje smo pronašli na Instagram stranici Kuhinjice. Bacite pogled, svašta ćete sjajno tamo pronaći!
Fotografija je simbolična, Izvor: Unsplash