ČIZKEJK SA PIJANIM VIŠNJAMA: SJAJAN DEZERT ZA NOVOGODIŠNJE VEČE

od Marijana

Ukoliko još uvek niste odlučili koji biste dezert mogli da pripremite u novogodišnjoj noći mi vam predlažemo da to bude upravo preukusan kolač sa sirom i pijanim višnjama.

Priprema ovog dezerta izuzetno je jednostavna, brza i ne zahteva pečenje. Sve što vam je potrebno od sastojaka za njegovu izradu jesu:

  • kesica želatina
  • 400 g višanja
  • 200 g šećera
  • 50 ml konjaka
  • 300 g mlevenog keksa
  • 200 ml soka od višanja
  • 300 g sitnog sira
  • 100 g mlevenog badema
  • 200 ml slatke pavlake

Priprema:

U malo vode rastopimo kesicu želatina. Za to vreme pravimo fil tako što dublju šerpu sipamo da se skuvaju i sjedine 200 g šećera, 400 g višanja i 50 ml konjaka (on nam je potreban kako bi višnje dobile ukus alkohola odnosno kako bismo ih „napili“). Kada se šećer dobro istopi i sjedini sa višnjama i konjakom u tu smesu dodajemo prethodno rastopljeni gustin u vodi. Dobro izmešamo i sjedinimo smesu dok se ne zgusne, a zatim je ostavimo sa strane da se rashladi. Pravimo koru tako što ćemo umesiti testo od 300 g mlevenog keksa, 200 ml soka od višanja. U kalup rasporedimo našu koru, a zatim finalizujemo fil tako što ćemo u činuju izmešati 300 g sitnog sira i 100 g mlevenih badema, a zatim i smesu sa pijanim višnjama koju smo ostavili da se prohladi. Smesi na samom kraju dodajemo 200 ml slatke pavlake umućene u šlag (odvojiti sa strane kašiku-dve za dekorisanje). Napomena: šlag dodajemo tako što ćemo lagano kružnim pokretima varjačom sjediniti smesu jer će u suprotnom smesa da splasne. Fil prelijemo u kalup preko naše kore. Ostavimo da se ohladi u frižideru i po želji dekorišemo sa preostalim šlagom i višnjama.

Fotografija je simbolična. Izvor: Unsplash

Recept: kuhinjica.rs

0 komentar
0

Slični članci

Ova web stanica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da ste dobro s tim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitajte više