TOP 8 NAJLEPŠIH ZIMSKIH DESTINACIJA NA SVETU

od Marijana

Kako bismo za trenutak otputovali u mislima u daleke krajeve i iskusili pravu euforiju zimske čarolije, rešili smo da vas sprovedemo kroz 8 najlepših zimskih destinacija koje ljudi rado posećuju, a koje će u nama probuditi onaj bajkovit osećaj dečije radosti i spokoja pod belinom snežnog prekrivača.

Laponija, Finska

Prva među destinacijama zasigurno je Laponija, bajkovita zemlja Deda Mraza, Irvasa, Aurore Borealis… Iako u celosti ne pripada državi Finskoj, predeo upravo ove države smatra se za jedan od najlepših, onih koje viđamo u novogodišnjim bajkama, odakle se iz čuvenog sela Deda Mraza sedi dekica na irvasima svake godine upućuje u domove dece širom sveta. Pored čuvenog Deda Mrazovog sela, ovde možete uživati u društvu upravo pitomih irvasa ili haskija koji će vas vući na sankama, kao i u i drugim snežnim aktivnostima u netaknutoj prirodi. Takođe ono što posebno ističe ovu destinaciju jeste i Aurora Borealis- neuobičajena pojava polarne svetlosti na noćnom nebu.

Halštat, Austrija

Maleno seoce nadomak Salzburga koje se nalazi na istoimenom jezeru – Halštat. Neuobičajeno je po svojoj živopisnoj panorami koja se proteže od jezera preko Alpa koji ovo selo okružuju. Ovi predeli u kombinaciji sa predivnim kućama, tornjevima crkava, fasadama i belino snega odaće utisak pravog ledenog kraljevstva. Kao nekadašnji najstariji rudnik soli, ovo mesto bilo je gotovo netaknuto te je tek u kasnijim godinama kroz planine i nepregledne predele izgrađen put do sela. Možda iz tog razloga ovo zabačeno seoce odaje neki tajnovit, posve jedinstven i spokojan utisak mnogobrojnim turistima koji ovde dolaze.

Bled, Slovenija

Panorama koja neodoljivo podseća na pređašnju jeste i čuveno slovensko jezero Bled sa svojim jedinstvenim ostrvcetom na kojem se nalazi crkva Uspenja Presvete Bogorodice iza koje stoji jedna vrlo zanimljiva legenda. Naime, zvono koje je trebalo da stoji na crkvi bilo je dar jedne udovice koja je svu svoju imovinu uložila u njega, ali da je tokom njegovog prenošenja na ostrvo, brodić u kojem se nalazio, usred oluje, prevrnuo i zvono je upalo u dubine jezera. U tihim noćima, meštani tvrde da se i danas može čuti to zvono iz dubine jezera. Pored ostrva izuzetno je posetiti i Bledski dvorac sa kojeg se pruža prelep pogled na jezero. A ukoliko ogladnite od zimske šetnje, obavezno se počastite krempitom.

Plitvice, Hrvatska

Ukoliko ste pak ljubitelj netaknute prirode destinacija koja je vrlo blizu, a koju apsolutno treba posetiti tokom zime jeste Nacionalni park Plitvička jezera u Hrvatskoj. U prohladnoj šetnji uživaćete u predivnim kraškim predelima, jezerima, vodopadima, kao i u šumama. Ovaj park izuzetno je bogat jamama i pećinama, te predstavlja pravu poslasticu za ljubitelje pešačenja ili pak vožnje brodom koju ovde možete organizovati.

Harbin, Kina

U gradu Harbinu, poznatom i kao gradom leda, tokom zime organizuje se najveći svetski festival leda gde se umetnici nadmeću u pravljenju neverovatnih skulptura. Tokom dana uživaćete u snežnoj belini i izuzetnoj umetnosti u prirodi, dok uveče ovaj prostor postaje neuobičajeno bajkovit jer se tada pale na desetine hiljada šarenih svetala koja obasjavaju čitav prostor.

Prag, Češka

Grad koji mnogi smatraju najlepšim i najromantičnijim na svetu, svakako je i glavni grad Češke – Prag. Grad mostova, grad predivnih fasada, građevina, crkava,tornjeva, grad piva, dobre ulične hrane, divnih domaćine i istorije. Posebno bajkovit upravo kada padne sneg i zabeli prirodu. Kada se grad dodatno dekoriše ukrasima i kada se otvore neodoljive praznične pijace gde možete uživati u muzici, kuvanom vinu, chimney kolaču, u klizanju i razgovoru sa prijateljima kraj vatre.

Grenland, Danska

Iako je geografski bliže Kanadi, Grenland pripada Kraljevini Danskoj. Ovo najveće ostvro krije i neke od najlepših pezaža upravo u zimskom periodu. Takva su šarena ribarska naselja koja u belini snega pružaju panoramu kao sa razglednice. Kako naselja nisu međusobno povezana putevima, putovanja Granlandom izuzetno su skupa jer zahtevaju upotrebu hilihoptera ili aviona. Pored predivnih ribarskih naselja turisti jednako mogu uživati u plovidbi gotovo zaledjenih reka pokraj masivnih glečera. Valja napomenuti da je usled hladnog vremena i teškog letenja, te zaleđenosti reka, Grenland najbolje posetiti od marta meseca.

Njujork, SAD

A za ljubitelje američkih romantičnih komedija, zimska idila ne može da prođe bez bajkovitog klizanja ispod ogromne novogodišnje jelke ispred Rokfeler centra u Njujorku. Ovaj bajkoviti prizor takođe će upotpuniti i zavejane ulice grada koji nikada ne spava, zamotanih prolaznika koji jure ne bi li se što pre zgrejali, saobraćajnih zastoja, ali i euforičnih prazničnih kupovina pred Božić i novogodišnju noć. Uz toplu kafu u izlogu kafeterije i pecivo sa cimetom ne sumnjamo da ćete iskusiti pravu zimsku idilu metropole.

Slični članci

Ova web stanica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da ste dobro s tim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitajte više