ČETIRI PREDUSLOVA ZA USPEŠAN I SKLADAN RAD U KOLEKTIVU!

od Marijana

Rad u kolektivu može predstavljati i te kako velik i isrcpljujući izazov. Kako se to ne bi dogodilo i vama predlažemo vam da bacite pogled na neke od saveta koje smo odvojili za vas, vođeni ličnim iskustvom, a koji vam umnogome mogu pomoći u stvaranju prijatnije i druželjubivije klime u kolektivu.

Ukoliko do sada niste bili timski igrač, potrudite se da to budete! Sa merom, ali uvek uz kolege!

FOKUSIRAJ SE NA KOLEKTIV I POSAO

Kada ste na poslu neka vam to bude glavna preokupacija. Potrudite se da svoje lične probleme ostavite za vratima firme i da na posao dođete motivisani i spremni za rad. Ukoliko ste previše zaokupirani svojim problemima definitivno ćete biti teret društva i nećete se dati na poslu, što je kolektivu izuzetno važno. Umesto što po glavi razvijate filmove šta je i kako van kancelarije, potrudite se da budete prisutni i da se koncentrišete na kolege i sam posao. Zainteresujte se za datu temu i potrudite se da budete prisutni jer samo tako možete maksimalno doprineti uspehu svih vas.

NAUČI DA SLUŠAŠ I OSLUŠKUJEŠ

Rad u kolektivu zahteva koncentraciju, prisutnost, ali i veštinu slušanja i osluškivanja. Naučite da slušate svoje kolege, njihove ideje, potrebe, pa čak i probleme. Ukažite im da vas to zanima, da ste rada da podelite sa njima trenutna iskustva. Isto tako osluškujte njihovo trenutno raspoloženje i potrudite se da mu se prilagodite. Kolege će sigurno biti zahvalne kada osete dozu empatije i razumevanja, i zasigurno će umeti da uzvrate što će umnogome pomoći i vama samima.

POMOZI KAD MOŽEŠ, NE STIDI SE DA ZATRAŽIŠ POMOĆ

Osnova dobre komunikacije i složnosti kolektiva jeste i međusobno pomaganje. Budite od onih koji će pomoći kada nešto zaškirpi, ali nemojte se ni ustručavati da zatražite pomoć ukoliko vam je to potrebno, ali dobro upamtite! Sve sa merom! Nemojte zloupotrebljavati dobrovolju kolega i navići se na olakšice i pomoć, već se potrudite da date svoj maksimum, ali da ukoliko baš zapne ne budete tvrdoglavi nego pristanete da vam neko pomogne. To će pružiti satisfakciju vašim kolegama, a ujedno će i vama biti od koristi. Isto tako budite i vi spremni da pružite podršku i pomoć kada je kolega u nekoj bezizlaznoj situaciji, i nikad, ali baš nikad nemojte meriti ko je šta i kada uradio, odnosno voditi se onom „pamti pa vrati“ jer nesumnjivo je da takav način funkcionisanja nije pre svega iskren, a ni ispravan.

PRIZNAJ GREŠKU

Ukoliko vam se dogodi da pogrešite priznajte to. Odmalena su nas učili da će kazna biti blaža ukoliko priznamo grešku i da se ista mnogo puta može i oprostiti, ali svaljivanje krivice na druge i poturanje svojih problema kolektivu nikako neće dobro uticati na vašu reputaciju i dobar odnos kolega prema vama. Ljudi u većini slučajeva izuzetno cene iskrenost i poštenje i stoga se trudite da i sami tako poslujete.

Business photo created by yanalya – www.freepik.com

Slični članci

Ova web stanica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da ste dobro s tim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitajte više