DA VAM LALE U VAZI TRAJU DUŽE: saveti za njihovo održavanje i negu

od Marijana

Već uveliko na pijacama, u marketima, cvećarama susrećemo predivne bukete raznobojnih lala koje svi tako volimo i rado biramo za svoj dom. Kako bi se vaše lale što duže održale prilikom sledećeg branja ili kupovine za vazu ispratite nekoliko osnovnih saveta koji vam u tome mogu pomoći.

  • Pre svega prilikom odabira svog buketa vodite računa da odaberete lale koje se još uvek nisu rascvetale, tj. koje su u pupoljku. Lale koje su se već rascvetale, iako moramo prizanti izgledaju mnogo lepše, vrlo brzo nakon toga počinju i da se suše i da im lagano opadaju listovi što mi u ovom slučaju ne želimo.
  • Takođe birajte vazu tako da ona bude duboka kako se cvet ne bi krivio i dobro isperite i osušite vazu pre nego što u nju sipate svežu vodu kako potencijalne nataložene bakterije ne bi ugrozile vašu biljku.
  • Izrežite stabiljku pri dnu kako biste omogućili vodi da nesmetano teče kroz nju, i prilokom toga uklonite i sve listove koji bi potencijalno bili pod vodom jer će oni tako brže istruliti i samim tim uticati na brže sušenje i truljenje i celog cveta. Kako se vaše biljke ne bi međusobno „zgnječile“ i „lomile“ vodite računa da ih razdvojite i napravite svakoj slobodan prostor u kojem će nesmetano nastaviti da raste (da, lale rastu i kada se odseku).
  • Kako bi vaša lala bila prava (tj. ukoliko primetite da je počela da se krivi) čačkalicom ili iglom napravite malu rupu na samom vrhu stabljike (kroz cvet) i na taj način obezbedite vodi da nesmetano teče do samog vrha.
  • Menjajte vodu svakoga dana. Lale vole da „piju“ dosta tečnosti i zato održavajte svežinu vode. Ne dozvolite da cvet ostane bez vode… Kako lale vole hladniju temperaturu postoji trik da se u vazu sa vodom ubaci i pokoja kockica leda koja će se tako lagano topiti i održavati hladnoću vode.
  • Lalama ne prija visoka temperatura stoga pirajte za nju suva i tamnija mesta van direktne sunčeve svetlosti idrugih izvora toplote.
  • Trik: pročitali smo da lale vole kad im se u vodu iscedi nekoliko kapi limunovog soka odnosno ubaci u vazu bakarni novčić te da se time hrane i lepo napreduju. Nismo isprobali ovaj trik, ukoliko vi jeste javite nam utiske 🙂

Photo by fotografierende from Pexels

Slični članci

Ova web stanica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da ste dobro s tim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitajte više