3 SJAJNE NAVIKE KOJE ĆE VAM UREDITI ŽIVOT!

od Marijana

U jeku svih dešavanja koja su nas zatekla prethodnih meseci, živeći u iščekivanju, pa i strahu često smo zaboravljali na sebe. Mnoge nas je obuzela tuga, pa i lenjost. Mnoge aktivnosti koje smo do sada upražnjavali su nam uskrećene, a mnogi prijatelji su nam ne toliko dostupni kao ranije…

I to zapravo ne treba da bude uvod za neku tužnu priču, već naprotiv motivacija za povratak svega uskraćenog što smo čak i godinama zaboravljali. Živeći u svetu kakav je danas mnogi od nas zaboravili su na sve one sitne radosti i aktivnosti koje nam zapravo čine život lakšim, ali i lepšim. Zaboravili smo da prvobitno treba da radimo na sebi da bismo bili dobri drugima. Da treba da budemo istisnki posvećeni svojim željama i težnjama i da ćemo samo tako posve biti zadovoljni. I zato upravo sada, kad nam ovakve neočekivane okolnosti to omogućavaju uzmite stvar u svoje ruke i pronađite sebe, olakšajte i ulepšajte sebi dane i život jednostavnim pravilima koje ćete postepeno usvajati.

LEZI RANIJE, USTANI S PRVI SUNCEM

Prvo i osnovno pravilu uspešnih, ali i zadovoljnih ljudi jeste dobar san! Kako biste imali dobar san poradite na njemu. Savetujemo ti da postepeno uvodiš nove navike koje podrazumevaju odlazak u krevet oko 22h odnosno buđenje u 6h. Ovako ćeš imati osam sati kvalitetnog i dobrog sna. S tim što kvalitet sna umnogome zavisi i od tebe samog i tvojih drugih navika, stoga pokušaj da usvojiš i još neke dobre navike: pre nego što odeš na tuširanje odradi nekoliko vežbi istezanja. Opusti na taj način mišiće i pruži im neophodnu aktivnost kako te ne bi kočilo telo tokom sna. Tuširaj se duže i nakon tuširanja ne koristi više tehniku. Odloži pre toga telefon i laptop i skuvaj čaj ili mleko. Uzmi knjigu, ispij svoju dozu toplog napitka i utoni u san.

PRVIH SAT VREMENA POSVETI SEBI

Nakon buđenja obavezno prvih sat vremena posveti sebi. Još jedno važno pravilo nikako ne diraj telefon ili laptop već i dalje „časti“ svoje misli i telo spokojem i mirom. Odradi lagane vežbe istezanja, skuvaj kafu, prelistaj knjigu ili jednostavno uz muziku (pvo je jedini trenutak gde možeš prekršiti pravilo ne korišćenja tehnike) opusti sva svoja čula i prepusti se jutru. Kada dosegneš taj neki mir i spokoj videćeš da će ti nakon što otvoriš silne poruke, planere sve ići lakše jer si se prethodno opustio, a zamisli kako bi jutro i sam dan počeo kada bi te odmah sačekao neki ne baš tako prijatan mejl ili poruka koja bi zahtevala mnogo razmišljanja i stresa, a koji bi doživeo odmah po buđenju – veruj mi, bilo bi bar upola teže!

FIZIČKI SE AKTIVIRAJ

Kada govorimo o dobrim navikama, fizičku aktivnost pomenuli smo već na početku i gotovo se prožima kroz etape uspavljivanja i buđenja, zašto je to tako? Zato što je vrlo važna i gotovo krucijalna za naše lično fizičko i psihičko stanje. Fizička aktivnost utiče kako na naš izgled i zdravlje, tako i na naše misli, oslobađa hormon sreće i čini nas zadovoljnim. Stoga kad god ste u mogućnosti teglite se, šetajte na svežem vazduhu, raduckajte. Ne moraju to biti intezivne vežbe, veeć naprotiv lagane vežbice koje će vas opuštati. Čist vazduh, duge šetnje i miran san primarne su stvari od kojih valja početi i zato polako usvajajte jednu po jednu i pratite svoj napredak u budućem periodu.

Photo by Apostolos Vamvouras on Unsplash

Slični članci

Ova web stanica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da ste dobro s tim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitajte više