SAMOPREGLED GRUDI – RUTINA KOJU TREBA DA USVOJI SVAKA ŽENA!

od Marijana

20. marta obeležili smo Nacionalni dan borbe protiv raka dojke u cilju osnaživanja žena da se posvete samopregledu svojih grudi, kao i da redovno posećuju svog izabranog ginekologa, kao jedan od prvih preventivnih koraka u ranom otkrivanju ove maligne bolesti.

Budući da je rak dojke jedan od najprisutnijih kako kod nas tako i u svetu, buđenje svesti od izuzetne je važnosti, jer samo jedan pregled može vas dovesti do ranog otkrivanja i time veće šanse da se rak otkloni bez većih komplikacija. Stoga, apelujemo, drage dame, ovoga puta, da ne časite ni časa, već da još danas uradite samopregled svojih grudi, a da u skorijoj budućnosti zakažete svoj redovan ginekološki pregled! I možda je pregled neprijatan, i sigurno se svaki put suočavamo sa strahom šta će i kako proći, ali treba biti hrabar za sve ljude oko nas koje volimo i koji nas vole, za sve naše buduće snove i nadanja, za sve buduće bezbrižne osmehe.

Što se pregleda dojki tiče, njega možete obavljati kad god želite, ali predlažemo da to bude jednom mesečno i to 3-4 dana nakon ciklusa.Ukoliko ste u menopauzi odaberite jedan dan i praktikujte takođe svoj samopregled redovno.

Kako bi pregled bio u potpunosti uspešan u celosti vam prenosimo korake koje je objavio na svom zvaničnom sajtu Institut za onkologiju Vojvodine, a koje treba primeniti tokom svog pregleda:

Prvi deo samopregleda obaviti u kupatilu, pod tušem: uz podignutu jednu ruku iznad glave kružnim pokretima prstiju sistematski opipati sve delove dojke. Ne koristiti same vrhove prstiju već njihove završetke i pri pipanju obratiti posebnu pažnju na postojanje zadebljanja, čvorića, tumora i slično. Desnu ruku upotrebiti za pregled leve dojke, a levu ruku za desnu dojku.

Nakon toga pregled nastaviti pred ogledalom: Postavite ruke na bokove i čvrsto ih pritiskujući, pokušajte da zategnete grudne mišiće na kojima leže dojke, istovremeno u ogledalu tragajte za asimetričnim promenama na dojkama u smislu ispupčenja, ulegnuća, uvlačenja kože ili bradavice. Lakša asimetrija u veličini dojki nije značajna jer je prisutna u najvećem broju žena.

Podignite lagano ruke: Podižući polagano ruke iznad glave tragajte za napred navedenim promenama na dojkama, čije podizanje ruku potencira promene na koži i bradavicama, pa postaju lakše uočljive.

Lezite: Da bi najbolje pregledali desnu dojku, legnite i postavite jastuk pod desnu lopaticu i istovremeno podignite desnu ruku iznad glave. To omogućava da se dojka raspostre po najvećoj površini grudnog koša, pa je najtanja i najlakša za pregled. Ponoviti pregled i na drugoj strani. Prilikom pipanja desne dojke koristitite vrhove prstiju leve ruke, sa kružnim pokretima, počevši od periferije dojke prema bradavici, najbolje kao kretanje kazaljke na satu. Obratite pažnju na ulegnuća i čvoriće. Zadebljanja tkiva na bazi dojke u obliku ruba je normalna pojava. Ponovite pregled leve dojke sa desnom rukom.

Pregledajte bradavice: nežno stisnite bradavice obe dojke, radi eventualnog otkrića iscedka ili sukrvice. (Urednik Prof. dr sc med. B. Gudurić)

Ukoliko ste primenitili ikakvu promenu obavezno se obratite svom lekaru!

Kompletan proces samopregleda možete pogledati u video klipu na sledećem LINKU.

Izvor: Institut za onkologiju Vojvodine, Sremska Kamenica

Image by Foundry Co from Pixabay

Slični članci

Ova web stanica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da ste dobro s tim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitajte više