ZAMIJA- zahvalna sobna biljka koja donosi sreću!

od Marijana

Ukoliko ovoga proleća želite da obogatite svoj životni prostor za još koju sobnu biljku – zamija je odličan izbor!

Ova saksijska biljka pre svega izuzetno je zahvalna za održavanje, predivnog je i mesnatog lišća koje svojim neobičnim oblikom savršeno pristaje uz različite enterijere, a koja, ukoliko verujemo u znanja feng shui stručnjaka, donosi i sreću i novac onome ko je neguje i crpi negativnu energiju iz prostora.

Budući da dolazi iz toplih krajeva, ne zahteva često zalivanje i otporna je na toplotu. Stoga opstaje i tokom leta, a i tokom zimskog perioda u domu gde se greje. Naravno ni u tome ne treba preterivati, te je zimi držati podalje od grejnog tela, u hladnijem uglu sobe, hodniku. Leti je možete zalivati jednom mesečno, dok je zimi to i ređe. Uvek je zalivajte vodom koja je odstojala na sobnoj temperaturi nekoliko dana!

Biljka voli svetlost, ali ne direktnu te je polica kraj prozora ili osveljen hodnik savršeno mesto za nju (polusenka).

Međutim, zamija spada u otrovne biljke ukoliko se pojede ili se prilikom njenog tretiranja ne operu dobro ruke, stoga ukoliko imate ljubimce ili decu u stanu obavezno stavite biljku na više police kako je ne bi dohvatila, a za svoju sigurnost koristite rukavice tokom njene nege!

Ukoliko želite da saznate nešto više o prehrani, presađivanju i orezivanju ove biljke pročitajte više na ovom LINKU.

Photo by Severin Candrian on Unsplash

0 komentar
0

Slični članci