OVIH 5 PROIZVODA TREBA DA UĐU U NAŠE NOVE ECO NAVIKE!

od Marijana

Da je problem ekološkog zagađenja izuzetno velik i da ekološka osvešćenost mora biti vrlo velika kako na pojedinačnom planu tako i u kolektivu svesni smo već duže vreme, a da li znamo da upravo mi kao pojedinci, u svojim svakodnevnimm navikama možemo prisvojiti neke proizvode kojima možemo umnogome uticati na zdraviju i čistiju sredinu oko sebe.

Ukoliko bi svaki pojedinac uveo bar neku od narednih navika sigurni smo da bi to bio izuzetno krupan korak za celu planetu. Stoga u nastavku donosimo nekoliko sjajnih idejnih rešenja kako da uz promenu nekoliko zapravo svakodnevnih proizvoda učinite nešto za svoju planetu.

ČETKICE ZA ZUBE OD BAMBUSA

Budući da su četkice za zube proizvod koji menjamo gotovo na mesec dana, pomislite šta se dešava sa svim tim plastičnim otpadom koji svi mi bacamo za sobom? Umesto da koristimo plastične četkice, sledeći put odaberite onu koja je napravljena od reciklažnog ili razgradivog materijala kao što je bambus i sledeći put ne morate brinuti kada dođe vreme njene zamene.

CEGER

Svesni smo da su plastične kese jedan od najvećih ekoloških problema. Mnoge zemlje uvele su zabranu korišćenja plastičnih kesa, ili pak visoke cene istih. A zašto jednostavno ne bismo uveli naviku u svoj život da svaki put kada pođemo u kupovinu ponesemo ceger u koji ćemo sve lepo spakovati? Takođe ukoliko kupujete namirnice poput povrća i voća nemojte ih prethodno stavljati u kese pa potom u ceger već ponesite ili odvojenu vrećicu kao sa slike ili ih stavite u korpu, a potom položite u ceger.

TERMOS

Budući da nam je voda primarna i da je često nosimo sa sobom, dobro porazmislite o ekološkim termosima u koje ćete točiti vodu sa česme, a kojim ćete uštedeti mnogo plastične ambalaže koja je i onako uglavnom jednokratna. Ovaj termos odlična je odluka i ako volite da pijete kafu za poneti, a ukoliko ste dovoljno osvešćeni sledeći put kada poručite napitak za poneti slobodno dajte svoj termos da vam ga sipaju u njega i uštedite ambalažu.

VIŠEKRATNI PERIVI TUFERI

Baš kao što svakodnevna higijena podrazumeva pranje zuba, tako i čišćenje lica predstavlja rutinu koju primenjujemo svakoga dana. Kako ne biste na godišnjem nivou trošili na haljde tufera nabavite 100% organske višekratne tufere koje možete prati na visokim temperaturama i bez ikakvih problema ih ponovo nakon sušenja koristiti. Ovakve višekratne proizvode možete primenjivati i u vidu ubrusa, maramica za skidanje šminke…

ČELIČNA SLAMČICA

Kada smo kod napitaka i nepovratne ambalaže tu su i plastične cevčice. Ovaj još jedan izuzetno velik ekološki zagađivač sada je dobio i sjajnu eco friendly varijantu u vidu čeličnih slamčica. Nabavite svoju i čak možete pokloniti prijateljima i porodici…

Čuvajmo našu planetu!

Photo by Mathilde Langevin from Pexels

Slični članci

Ova web stanica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da ste dobro s tim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitajte više