TIRAMISU U ČAŠI U SVEGA NEKOLIKO JEDNOSTAVNIH KORAKA

od Marijana

Slatkiša nikad dosta. I mada su praznici za nama i sigurno smo se fino zasladili prethodnih dana, čini se da ovom kolaču niko, ama baš niko ne može da odoli jer je toliko lagan, kremast i posve ukusan – njegovo visočanstvo tiramisu!

Budući da ovu italijansku rapsodiju ukusa čine domaća kafa, baylis liker, prhke piškote i maskarpone sir sigurni smo da će ga stariji gosti obožavati, a njegova jednostavna priprema učiniće da vam postane omiljena brza poslastica u svakoj prilici.

Sve što vam je potrebno za ovaj lagani kolač-tortu jesu čaše i svega 8 sastojaka i to:

Sastojci:

  • 8 jaja (žumanca)
  • 180 g šećera
  • 500 g maskarpone sira
  • 120 ml slatke pavlake
  • 200 ml kafe
  • 80 ml baylis-a ili malo ruma
  • 200 g piškota
  • kakao

Priprema:

U veću činiju umutite 8 žumanaca sa 180 g šećera. Stavite da se smesa lagano kuva na pari 15-20 minuta dok se smesa ne zgusne. Za to vreme u drugu činiju izmiksajte maskarpone sir. Dodajte mu prethodno ohlađena žumanca kuvana na pari. Posebno izmiksajte slatku pavlaku, a potom sjedinite sa smesom od maskarpone sira i jaja. Dobroo izmiksajte na najmanjoj brzini. Skuvajte 200 ml kafe i dodajte u nju rum ili baylis (neka se kafa malo ohladi da se piškote ne bi raspale). Umačite piškote u kafu i ređajte ih na dno čaše. Sipajte preko smesu sa sirom i pavlakom, pa ponovite proces još jednom. Ostavite čaše u frižider da se kolač ohladi, a pre serviranja ga pospite kakao prahom. Prijatno!

Napomena: U narednom videu tiramisu je pravljen bez prethodnog kuvanja žumanca na pari, ali budući da živa jaja predstavljaju potencijalnu mogućnost zaražavanja salmonelom, mi vam toplo savetujemo da ipak ne preskačete korak kuvanja na pari.

Photo by alevision.co on Unsplash

0 komentar
0

Slični članci

Ova web stanica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da ste dobro s tim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitajte više