Znate li koja se priča krija iza MEĐUNARODNOG DANA PEŠKIRA koji praznujemo danas?

od Marijana

25. maj svake godine obeležava se kao MEĐUNARODNI DAN PEŠKIRA. Ovaj dan zapravo, obeležavaju ljubitelji i poštovaoci Daglas Adamsa, čuvenog britanskog pisca, autora knjige Autostoperski vodić kroz Galaksiju.

Nakon njegove iznenadne smrti 2001. godine obožavaoci ovog romana, ali i poštovaoci pisca Daglasa u njegovu čast svakog 25. maja nose sa sobom peškir, budući da je u vodiču izrečeno kako je upravo peškir NAJKORISNIJA STVAR KOJU JEDAN STOPER TREBA DA IMA:

Jednim delom zbog njegove praktične vrednosti – možete da ga omotate oko sebe da biste se ugrejali dok idete hladnim mesecima Džaglan Bete; možete da ležite na njemu na blistavim peščanim plažama Santraginusa V i da udišete mirisna isparenja okeana; možete da se pokrijete njime i da spavate pod zvezdama što crveno blistaju nad pustinjskim svetom Kakrafun; možete ga upotrebiti kao jedro za maleni splav kojim ćete se spustiti niz laganu, mirnu reku Mot; možete da ga navlažite i koristite u borbi prsa u prsa; da ga omotate oko usta da biste se sačuvali od otrovnih isparenja ili oko glave da izbegnete pogled proždrljivih buljoustih zveri Traala (to su tako očajno glupe životinje da misle da ne mogu da vas vide ako vi ne možete videti njih – tupe kao ćuskija, ali vrlo, vrlo proždrljive)…

Peškir nam može služiti kao signalna zastavica, ako bolje razmislimo, a možemo se njime i jednostavno obrisati. Autor nastavlja:

Što je još važnije, peškir ima izuzetnu psihološku vrednost. Iz nekog razloga, ako strag (strag: ne-autostoper) otkrije da stoper poseduje sopstveni peškir, automatski će pretpostaviti da poseduje i četkicu za zube, sapun, kutiju keksa, čuturu, kompas, mapu, sprej protiv gamadi, kišni mantil, skafander i tako dalje. Štaviše, strag će u tom slučaju drage volje pozajmiti stoperu nešto od svega toga ili od desetine drugih stvari koje je stoper mogao slučajno da izgubi… (Autostoperski vodić kroz Galaksiju, Daglas Adams)

I posle recite da peškir nije nejkorisnija stvar na tom putu?

Photo by Karolina Grabowska from Pexels

Slični članci

Ova web stanica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da ste dobro s tim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitajte više