NAJLEPŠI PRIZORI NA PLANETI ZEMLJI KOJE JE SAMO PRIRODA MOGLA DA NAPRAVI!

od Marijana

Mnogi umovi govorili su o nestvarnoj prirodi i njenoj sili i moći u odnosu na malenog čoveka. Morali bismo se složiti i to zahvaljujući najraznovrsnijim prirodnim tvorevinama koje je samo ona mogla stvoriti.

Neke od najpopularnijih donosimo vam u nastavku:

Antelope Canyon

Kanjon Antilopa nalazi se u prirodnom rezervatu Navaho (Arizona, SAD). Specifičan je po svojim jedinstvenim peskovitim crvenim prorezima u kojima se svetlost tokom celog dana poigrava stvarajući najrazličitije postavke. Ovakav specifičan kanjon nastao je radom vodene bujice koja je tekla niz krečnjačko i peskovito tlo, stvorivši tako ove specifične duboke proreze. Zanimljivo je da Navaho rezervat pripada Indijancima, te i da posetu ovom prirodnom čudu možete organizovati jedino sa nekim od vodiča indijanskog plemena što je zasigurno jedno dodatno iskustvo.

Socotra

Ostrvo Sokotra i istoimena grupa ostrva pripadaju Republici Jemen. Najpoznatiji su po specifičnom zmajevom drveću koje raste samo na ovom prostoru, a koje odlikuju izuzetno visoka i tanka stabla koja na vrhu imaju predivne guste krošnje specifičnog pečurkastog oblika.

Caño Cristales

Kolumbijska kristalna reka Caño Cristales poznata je još i kao reka pet boja ili tečna duga zbog svoje specifične raznobojnosti od zelene, plave, crvene, pa sve do crne i žute boje usled najrazličitijih biljnih vrsta pogotovo algi koje u proleće „procvetaju“ i pružaju joj neverovatan izgled.

Pamukkale

Nama najbliža, nedaleko od turskog letovališta Kušadasi nalazi se specifična prirodna tvorevina – Pamukkale. Snežno beli terasasti bazeni ispunjeni bistrom nebo plavom bojom pružaju turistima nestvaran prizor, ali i iskustvo da se u istima okupaju. Prirodni bazeni nastali su taloženjem velike količine kalcijum karbonata  u vodi, prelivanjem i taloženjem sedimenata hiljadama godina.

Salar de Uyuni

Najveća solana, slana pustinja Salar de Uyuni nalazi se u Južnoj Americi na tlu Bolivije. Ova pustinja prostire se na više od 4500 kvadratnih metara, a procenjuje se da sadrži 10 biliona tona soli. Njena specifičnost i lepota najizračenija je tokom kišnog perioda kada obližnja jezera nadođu i voda preplavi ovu pustinju stvorivši na taj način najveće prirodno ogledalo na svetu o koje se odbijaju oblaci i prostranstvo od kojeg zastaje dah.

 Fly Geyser

Konus kalcijum karbonata, leteći gejzir iako nastao slučajnom intervencijom ljudi (kao produkt bušotina) ipak predstavlja dugogodišnje delovanje prirode koje je usledilo potom. Gejzir visine 4 metara specifičan je ne samo po svojoj raznobojnosti već i po jedinstvenom ekosistemu koji čine alge, ribice i druge životinje i biljke koje borave ne samo na gejziru već i jezercetu formiranom oko njega.

The Avenue of the Baobabs

Avenija Baobaba na Madagaskaru još jedno je prirodno čudo koje se ogleda u predivnim drvoredima najvišeg drveća na svetu baobabama. Okruženi netaknutom prirodom, specifičnom klimom i duhom starosedelaca ova mala avenija grandiozih stabala predstavlja zaista bajkovit prizor kojem turisti iz godine u godinu sve više hrle.

Thor’s well

Torov bunar nalazi se u Tihom okeanu, nedaleko od obale Oregona i predstavlja jedinstveno čudo prirode gde se na površini vode nalazi rupa koja bukvalno guta morksu vodu oko sebe. Mnogi je nazivaju rupom bez dna, mada dno i te kako postoji, ali je do njega gotovo nemoguće stići zbog struja i količine i brzine vode koja se u rupu uliva.

Photo by Anna Shvets from Pexels

Slični članci

Ova web stanica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da ste dobro s tim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitajte više