Kako do savršene prhke korice za tart?!

od Marijana

Priprema prhkog testa ponekad ume da nam zada velike muke. Nedovoljno brašna, previše maslaca, premalo smese… Uz meru koju vam donosimo u nastavku budite sigurni da više nećete brinuti o tome…

Prilikom pripreme prhkog testa jako je važno da čistim rukama dobro umešate smesu kako bi se svi sastojci sjedinili. Takođe prvo treba sjediniti suve sastojke,a potom im dodavati one masnije. Prema pravilu, a radi bolje strukture maslac nemojte topiti, već ga ostavite da odstoji pola sata na sobnoj temperaturi, a potom ga rukom dobro sjedinite sa ostatkom smese.

Mera za jednu koru (srednji kalup):

  • 300 g brašna
  • prašak za pecivo
  • 100 g šećera
  • vanilin šećer
  • jaje
  • 100 g maslaca
  • malo limunovog soka

Dakle, prvo sjedinite brašno, prašak za pecivo, šećer, vanilin šećer. Dodajte suvoj smesi jaje, malo limunovog soka (za kiselkast ukus, opciono), a potom i 100 g maslaca. Rukama dobro izgnječite sve i mesite dok ne dobijete kompaktnu masu. Nauljite dobro ivice i dno kalupa, a potom razvucite testo oklagijom i stavite ga preko kalupa stiskajući ga uz ivice. Ostatak isecite i slobodno ga dodatno utapkajte u dno. Zapecite na temperaturi od 180 stepeni 20ak minuta dok kora ne porumeni. Potom izvadite koru i stavite fil po izboru (u zavisnosti od tarta).

Napomena: Ukoliko fil treba da se peče sa korom, onda koru ne treba zapeći prethodno već tek kad ulijete u nju fil.

Photo by solod_sha from Pexels

0 komentar
0

Slični članci

Ova web stanica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da ste dobro s tim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitajte više