I OVOG MESECA NE ZABORAVITE NA SAMOPREGLED GRUDI!

od Marijana

Budi odgovorna prema svom zdravlju!

I ovog meseca podsećamo vas na važnost preventivnih pregleda i samopregleda dojki, budući da su maligna oboljenja dojki žena u Srbiji izuzetno česta i da prema nekim statističkim podacima, čak svaka osma žena u Srbiji tokom svog života oboli od ove bolesti.

Budući da je rano otkrivanje zloćudnog tumora put ka potpunom izlečenju, upravo preventivni pregledi mogu nam pomoći da budemo sigurne i zdrave što je najvažnije od svega.

Preventivni pregledi su BEZBOLNI, BRZI i JEDNOSTAVNI. Valjalo bi ih raditi nakon ciklusa (dok žene u menopauzi mogu odabrati bilo koji dan u mesecu koji će pamtiti) i ponavljati pregled svakog meseca.

Kako bi pregled bio u potpunosti uspešan u celosti vam prenosimo korake koje je objavio na svom zvaničnom sajtu Institut za onkologiju Vojvodine, a koje treba primeniti tokom svog pregleda:

Prvi deo samopregleda obaviti u kupatilu, pod tušem: uz podignutu jednu ruku iznad glave kružnim pokretima prstiju sistematski opipati sve delove dojke. Ne koristiti same vrhove prstiju već njihove završetke i pri pipanju obratiti posebnu pažnju na postojanje zadebljanja, čvorića, tumora i slično. Desnu ruku upotrebiti za pregled leve dojke, a levu ruku za desnu dojku.

Nakon toga pregled nastaviti pred ogledalom: Postavite ruke na bokove i čvrsto ih pritiskujući, pokušajte da zategnete grudne mišiće na kojima leže dojke, istovremeno u ogledalu tragajte za asimetričnim promenama na dojkama u smislu ispupčenja, ulegnuća, uvlačenja kože ili bradavice. Lakša asimetrija u veličini dojki nije značajna jer je prisutna u najvećem broju žena.

Podignite lagano ruke: Podižući polagano ruke iznad glave tragajte za napred navedenim promenama na dojkama, čije podizanje ruku potencira promene na koži i bradavicama, pa postaju lakše uočljive.

Lezite: Da bi najbolje pregledali desnu dojku, legnite i postavite jastuk pod desnu lopaticu i istovremeno podignite desnu ruku iznad glave. To omogućava da se dojka raspostre po najvećoj površini grudnog koša, pa je najtanja i najlakša za pregled. Ponoviti pregled i na drugoj strani. Prilikom pipanja desne dojke koristitite vrhove prstiju leve ruke, sa kružnim pokretima, počevši od periferije dojke prema bradavici, najbolje kao kretanje kazaljke na satu. Obratite pažnju na ulegnuća i čvoriće. Zadebljanja tkiva na bazi dojke u obliku ruba je normalna pojava. Ponovite pregled leve dojke sa desnom rukom.

Pregledajte bradavice: nežno stisnite bradavice obe dojke, radi eventualnog otkrića iscedka ili sukrvice. (Urednik Prof. dr sc med. B. Gudurić)

Ukoliko ste primenitili ikakvu promenu u veličini dojki, boji, izgledu kože, ili ukoliko osetite čvoriće obavezno se obratite svom lekaru radi daljih analiza koje podrazumevaju skrining i mamografiju grudi!

Kompletan proces samopregleda možete pogledati u video klipu na sledećem LINKU.

Izvor: Institut za onkologiju Vojvodine, Sremska Kamenica

Photo by Sasha Maslova from Pexels

Slični članci

Ova web stanica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da ste dobro s tim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitajte više