ŠPANSKA PAELJA NA DOMAĆI NAČIN

od Marijana

Ovoga jutra vodimo vas u Španiju. Neka vrela, stratvena španka krv proključaju i u vama uz ovaj jedinstven i vrlo popularan španski obrok – paelju.

Paelja je tradicionalno špansko jelo koje se prema pravilu priprema u činiji (tiganju) sa dve drške na otvorenoj vatri, a obavezno sadrži u sebi piletinu, kobasice, morske plodove, pirinač…

Našu paelju pripremali smo u domaćim uslovima (u našoj Kuhinjici), ali uprkos tome ispala je fantastično, pa zašto je ne biste isprobali i vi?!

Sastojci:

  • 200 g crnog luka
  • 3 čena belog luka
  • maslinovo ulje
  • 300 g pilećeg belog mesa
  • 200 g kobasice
  • 200 g paprike
  • 200 g čeri paradajza
  • 100 g graška
  • 300 g pirinča
  • so i biber
  • litar bujona
  • 250 g hobotnica
  • 300 g dagnji
  • 200 g gambora
  • peršunov list

Priprema:

U šerpi na maslinovom ulju izdinstajte crni i beli luk seckan na sitne kockice, a potom na njemu prodinstajte pileće belo meso, kobasice… Dodajte u šerpu da se prodinsta povrće (paprika, grašak), a zatim dodajte pirinač. Posolite i pobiberite i prelijte bujonom od supe da se dobro prokrčka nekoliko minuta. Smesu zatom uspite u vatrostalnu posudu. Na vrh naseckajte morske plodove (dagnje, hobotnice, gambore) i čeri paradajz. Na kraju začinite sa malo peršunovog lista i maslinovog ulja. Zapecite u rerni na 180 stepeni sat i po vremena. Prijatno!

Prema tradiciji paelja se jede drvenim kašikama iz tiganja u kojem je pripremana! 🙂

Kompletan proces pripreme paelje pogledajte na video klipu u nastavku:

Fotografija je simbolična

Izvor: Food photo created by dashu83 – www.freepik.com

0 komentar
0

Slični članci

Ova web stanica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da ste dobro s tim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitajte više