SMOKVA kao NARODNI LEK za opekotine i rane!

od Marijana

Nije slučajno da je upravo smokva smatrana svetom biljkom koja rešava mnoge zdravstvene probleme…

Smokva je mala voćka prijatnog ukusa čija je sočna mesnata unutrašnjost obložena brojnim tankim ljuspicama. Konzumiraju se cele, sa ljuskom ili bez nje, sveže i osušene.Boja im varira od braon do purpurno crne (Izvor: kuhinjica.rs)

Pored toga što je izuzetno ukusna i sočna, ova voćka obiluje vitaminima i mineralima kao što su vitamin A, vitamin C, vitamin B, mangan, magnezijum, kalijum… Sveže smokve su bogate vitaminom B6!

Smokva takođe obiluje vlaknima (suva pre svega) stoga je izuzetna učinkovita u rešavanju problema sa crevima i probavom,a takođe je učinkovita u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, te snižava visok krvni pritisak i holesterol.

Smokve su izuzetno niskokalorične te se preporučuju kao odlična užina (slatkiš) tokom dijete, međutim, kako su, pogotovo suve smokve, izuzetno bogate šećerom, dijabetičari treba da vode računa količini i konzumaciji ove voćke.

Pored ovih osnovnih benefita, u ranija vremena ova voćka najčešće se koristila kod ublažavanja posledica opekotina, kao i kod rana, za brže zaceljenje, ublažavanje bola…

Suva smokva za opekotine i rane

Suvu smokvu skuvajte u mleku ili vodi nekoliko minuta dok ne omekša, presecite je na pola i stavite na opekotinu ili ranu. Ako je opekotina veća, skuvajte nekoliko smokava. Pre stavljanja na opekotinu ili ranu smokva treba da se ohladi da ne bude prevruća (Izvor: zenskimagazin.rs).

Photo by Valeriya Kobzar from Pexels

Slični članci

Ova web stanica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da ste dobro s tim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitajte više