Iz naše dobro poznate Kuhinjice, ovoga četvrtka, umesto čokoladnog recepta stiže jedan pravi jesenji, jabučasti, strastveni koji miriše na porto i cimet.
Sastojci:
- 6-7 jabuka (zlatni delišes)
- cimet (6-7) štapića ili kesica onog u prahu
- 200 g šećera
- 250 ml porta (ili nekog drugog slatkog vina)
- 120 g oraha
- 100 g badema
- 60 g ovsenih pahuljica
- 60 g meda
Priprema:
Dobro operite jabuke, stavite u dublju tepsiju, a potom ih izdubite na vrhu na mestu gde je peteljka (kako biste odrstranili nju i unutrašnjost, a jabuka ostala cela). U izdubljenu rupu svake jabuke stavite po štapić cimeta (ili malo mlevenog cimeta na vrh kašičice), a zatim i malo šećera. Ostatkom šećera prespite sve jabuke i neka on bude posvuda u tepsiji. Prelijte jabuke sa 250 ml vina. Tako „marinirane“ jabuke pecite u rerni koju ste prethodno zagrejali na 200 stepeni nekih sat vremena. Za to vreme sameljite orahe, bademe i ovsene pahuljice. Drugu tepsiju obložite pek papirom, a zatim samlevene sastojke stavite u nju. Dodajte meda i dobro izmešajte smesu. Kada izvadite jabuke smanjite rernu na 180 stepeni pa zatim ubacite drugu tepsiju sa smesom i pecite nekih 10-ak min.
Jabuke izvadite iz tepsije, poređajte na tanjir/tacnu. Vino procedite i stavite ga na ringlu da proključa, a zatim njime prelijte jabuke. Nakon toga izvadite smesu oraha, badema i pahuljica iz rerne i njima pospite svoj dezert. Servirajte toplo! Prijatno!
Kompletan proces pripreme porto jabuka pogledajte u nastavku:
Naslovna fotografija je simbolična
Izvor: Christmas photo created by wirestock – www.freepik.com