PORTO JABUKE – DEZERT ZA ODRASLE OD KOJEG ĆE DOM MIRISATI NA STRAST I JESEN

od Marijana

Iz naše dobro poznate Kuhinjice, ovoga četvrtka, umesto čokoladnog recepta stiže jedan pravi jesenji, jabučasti, strastveni koji miriše na porto i cimet.

Sastojci:

  • 6-7 jabuka (zlatni delišes)
  • cimet (6-7) štapića ili kesica onog u prahu
  • 200 g šećera
  • 250 ml porta (ili nekog drugog slatkog vina)
  • 120 g oraha
  • 100 g badema
  • 60 g ovsenih pahuljica
  • 60 g meda

Priprema:

Dobro operite jabuke, stavite u dublju tepsiju, a potom ih izdubite na vrhu na mestu gde je peteljka (kako biste odrstranili nju i unutrašnjost, a jabuka ostala cela). U izdubljenu rupu svake jabuke stavite po štapić cimeta (ili malo mlevenog cimeta na vrh kašičice), a zatim i malo šećera. Ostatkom šećera prespite sve jabuke i neka on bude posvuda u tepsiji. Prelijte jabuke sa 250 ml vina. Tako „marinirane“ jabuke pecite u rerni koju ste prethodno zagrejali na 200 stepeni nekih sat vremena. Za to vreme sameljite orahe, bademe i ovsene pahuljice. Drugu tepsiju obložite pek papirom, a zatim samlevene sastojke stavite u nju. Dodajte meda i dobro izmešajte smesu. Kada izvadite jabuke smanjite rernu na 180 stepeni pa zatim ubacite drugu tepsiju sa smesom i pecite nekih 10-ak min.

Jabuke izvadite iz tepsije, poređajte na tanjir/tacnu. Vino procedite i stavite ga na ringlu da proključa, a zatim njime prelijte jabuke. Nakon toga izvadite smesu oraha, badema i pahuljica iz rerne i njima pospite svoj dezert. Servirajte toplo! Prijatno!

Kompletan proces pripreme porto jabuka pogledajte u nastavku:

Naslovna fotografija je simbolična

Izvor: Christmas photo created by wirestock – www.freepik.com

Slični članci

Ova web stanica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da ste dobro s tim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitajte više