Prva asocijacija na jesen nesumnjivo su cimet, kuvano vino, topli džemperi i bundeve… Za nas to je miris tek ispečene puter pite sa dodatkom lešnika…
Ova pita ne samo što je izuzetno prhka, lagana i ukusna, već se i priprema za vrlo kratko vreme. Prednost je i što je izuzetno povoljna, a gotovo polovinu sastojaka već imamo u zalihama u svom domu… Kao i uvek pravili smo je u poznatom okruženju dragih nam ljudi iz Kuhinjice.
Sastojci:
- 200 g putera
- 300 g kristal šećera
- 3 jajeta
- 30 g brašna
- puding od vanile
- mleko
- 125 g mlevenih lešnika
- 500 ml mleka
Priprema:
Napravite koru tako što ćete mikserom umutiti puter, kristal šećer i jaja (lagano ih dodajte jedno po jedno tokom mućenja), a potom smesi dodajte brašno kako biste ga očvrsnuli i premesili u koru. Prhku koru rasporedite u kalup za pečenje tako da imate dno i ivice (dakle koru utisnite i o ivice pleha dubine do 5 cm da biste potom u nju mogli da razlijete fil). Dno kore izbodite viljuškom da se ne bi tokom pečenja dizalo. Zagrejte rernu na 200 stepeni, a potom u nju stavite pleh i pecite koru 20-ak minuta dok ne porumeni. Za to vreme napravite fil kojim ćete ispuniti koru.
U 100 ml mleka razmutite dobro kesicu pudinga od vanile. Ostatak mleka stavite da prokuva, a zatim u njega sipajte umešan puding i mleko. Brzo mešajte dok se ne zgusne puding. Skinite sa vatre pa dodajte smesi mlevene lešnike (po ukusu možete dodati i malo šećera).
Nakon što izvadite koru u nju prelijte puding. Ostavite da se stegne u frižideru pa servirajte uz kafu ili čaj. Prijatno!
Kompletan proces pripreme puter pite pogledajte u nastavku:
Naslovna fotografija je simbolična
Izvor: Food photo created by rawpixel.com – www.freepik.com