Posle ovog recepta više nikada nećete kupiti kesten pire u prodavnici.
Na ulicama naših gradova već uveliko se širi miris sveže pečenog kestenja. Ono se može i kuvati, koristiti za dobijanje brašna i u konditorskoj industriji, a poznati delikates ,,marrone glacé“ skuplji je čak i od čokolade. Veoma je značajna namirnica u Kini, Japanu i severnoj Evropi, pa ga zato zovu ,,hlebno drvo“. Za torte i kolače najčešće se koristi u obliku kesten pirea.
Kesten pire možete nabaviti u maloprodajnim objektima, ali ga možete napraviti i sami i imati savršeno svež i mnogo ukusniji sastojak za svoje poslastice.
Sastojci:
- 1 kg kestenja
- 200 ml vode
- 80 grama šećera
- 25 ml ruma
- 15 ml arome vanile
Priprema:
Kestenje zarežite nožem u obliku krstića (dublje zasecite nekih 2 mm). Stavite ga u hladnu vodu u šerpu (tek da prekrije kestenje), posolite ga i ostavite da se kuva. Nakon što voda počne da vri, nek se u kipućoj vodi kesten kuva dodatnih 15-20 min (Što se duže kuva, lakše ćete ga potom ispasirati). Procedite vodu i ostavite kestenje da se prohladi. Za to vreme sipajte čašu vode (200 ml) u drugu šerpu i dodajte šećer. Mešajte dok se ne rastopi šećer, a zatim dodajte rum i aromu vanile. Oljuštite kestenje i izblendajte ga u blenderu dok se sirup kuva na laganoj vatri još koji minut. Dok blendate kestenje, dodajte mu lagano sirup dok ne dobijete kremast pire.
Background photo created by dashu83 – www.freepik.com