Na Fruškoj gori održana je nova EKO ART KAMP slikarska kolonija

od Marijana

Nacionalni park Fruška gora poznat je ne samo po svojim prirodnim lepotama, biljnom i životinjskom svetu, već i po bogatoj kulturnoj istoriji, te spomen-parkovima, izletištima gde borave kako ljubitelji prirode, poštovaoci istorije i kulture, tako i brojni umetnici koji iz nje crpe svoju inspiraciju i temu za neki možda svoj budući rad.

Na takvom jednom mestu – izletištu Stražilovo, nedaleko od kulturne prestonice Sremskih Karlovaca, učio je i svoje đačke dane provodio čuveni srpski pesnik Branko Radičević. Upravo ovde se danas nalazi njegov spomenik, predivna pešačka staza kroz šumu koja vodi do njega, dok se nedaleko od izletišta nalaze i Eko kamp Fruška gora, novi gastro-rekreativni centar, te Adrenalin park koji dodatno podstiču atraktivnost i popularnost ovog kraja.

Podstaknut potencijalom Stražilova, njegovim prirodnim lepotama, a uvek rad da pruži potporu umetnicima i vrsnim talentovanim ljudima, preduzetnik Dejan Čavić (direktor produkcijske kuće Scomediasco) otvorio je vrata svog budućeg gastro-rekreativnog centra najtalentovanijim umetnicima iz cele Srbije, na čelu sa Radulom Boškovićem, umetničkim direktorom i Čavićevim dugogodišnjim prijateljem.

Tako je u periodu od 08. do 13. novembra organizovan prvi po redu Eko art kamp – likovna kolonija koja je okupila više od 10 umetnika širom Srbije koji su imali jedinstvenu priliku da u trajanju od pet dana uživaju u udobnosti ovog prostora, te da u miru, prirodi, van svakih dešavanja, svoje emocije, misli i ideje prenesu na platno i stvore predivna umetnička dela inspirisana bojama i motivima ovog kraja.

U prijatnoj atmosferi, u dubokoj netaknutoj prirodi, gde su gotovo stopljeni sa njom, a opet ušuškani u udobnom i toplom prostoru, umetnici su imali mogućnost ne samo da stvaraju najlepše kolorite, pejzaže, portrete, već i da kroz međusobnu komunikaciju i druženje steknu neka nova znanja, oslušnu iskustva i ideje svojih kolega.

Budući da su se mnogi od njih po prvi put susreli, ova kolonija nesumnjivo je bila odličan početak za stvaranje divnih poznanstava i nekih možda budućih umetničkih saradnji. Među učesnicima kampa na Stražilovu našli su se: Radule Bošković, Dragan Bartula, Milan Pivnički, Tatjana Blagojević, Danilo Vuksanović, Olivera Protić, Jovica Jole Panić, Zorica Đorđević, Aleksandar Dević, Slavoljub Slava Radivojević, Jovana Popović Benišek, Dejan Deki Milivojević, Borivoj Popržan, Zoran Tairović, Snežana Mandić.

U toku trajanja slikarske kolonije njihov boravak na Stražilovu dodatno je upotpunio i prijatan smeštaj svih učesnika u Vili Prezident u Sremskim Karlovcima, gastronomska ponuda kuvara Alekse iz njegove Kuhinjice, poseta Galerije Matice Srpske, u realizaciji Turističke organizacije Vojvodine, te obilazak kulturno-istorijskih spomenika Sremskih Karlovaca u organizaciji Turističke organizacije Sremskih Karlovaca poseta i gostoprimstvo Opštine Sremski Karlovci na čelu sa gradonačelnikom Aleksandra Saše Stojkečića u Bermet vili

Kao produkt ovog događaja nastalo je preko 10 umetničkih dela koja će trajati i svedočiti o ovom okupljanju, te pet jesenjih dana provedenih na obroncima panonske lepotice usred nepregledne ravnice.

Slični članci

Ova web stanica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da ste dobro s tim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitajte više