Decembar definitivno miriše na pečeno kestenje, citruse i kuvano vino. Nama često i na jaku crnu kafu i čaj od đumbira…
Zato ove nedelje iz drage nam Kuhinjice stiže jedan brz, aromatičan recept upravo za takve trenutke uz kafu i čaj. U pitanju je recept za ukusan i mekan kuglof od kesten pire-a i još po nečeg…
Recept za domaći kesten pire možete pogledati na LINKU, a sada da se bacimo na poslastičarstvo!
Sastojci:
- 125 g putera
- 250 g kesten pirea
- 150 ml slatke pavlake
- 200 ml mleka
- 150 g šećera
- 3 jajeta
- 300 g brašna
- 50 g mlevenih badema
- 1 prašak za pecivo
- 1 vanilin šećer
- 50 g crne čokolade
- cimet
Priprema:
Umutiti penasto puter, a zatim mu dodati prilikom miksanja još i šećer, 3 jajeta (jedno po jedno ne prekidati miksanje), brašno, bademe, vanil šećer, prašak za pecivo. Ostaviti smesu, dok pripremate u drugoj činiji drugu smesu tako šro ćete umutiti slatku pavlaku i dodati joj kesten pire i mleko. Na kraju sjedinite obe smese i dodajte seckanu čokoladu. Gustu smesu razlijte u kalup koji ste prethodno namazali maslacem i posuli prezlama (da se ne lepi). Zapeći kuglof u već zagrejanoj rerni na 180 stepeni nekih 45 minuta. Servirati ohlađen kuglof uz čaj ili jaku kafu, a po želji ga možete dekorisati šećerom u prahu.
Prijatno!
Izvor: kuhinjica.rs
Kompletan proces pripreme keste kuglofa pogledajte u nastavku u videu.
Flower photo created by freepik – www.freepik.com