BOŽIĆNO SELO – BAJKOVITA DEKORACIJA ZA PRAZNIČNI DOM

od Marijana

Dekorativni izazov za male i velike kreativce.

Božićno selo predstavlja, moglo bi se reći, tradiciju koja nam stiže sa Zapada. Ova dekorativna postavka, koja se najčešće pravi upravo tokom praznika, predstavlja reprodukciju malog gradića, sela za vreme praznika i sačinjena je od minijaturnih figurica razigranih i raspevanih ljudi, službenih lica, pešaka, te niza vozila, saobraćajnih znakova, ali i neizostavnih jelkica, girlandi svojstvenih za praznično vreme.

Ova seoca vode poreklo od moravkse crkve, mada su seoca tada bila scenska postavka sa najčešće verskim motivima koja su služila da dočaraju različite priče iz svetih knjiga.

Masovna proizvodnja pak veže se za rani 20. vek i početak proizvodnje porculanskih dekorativnih elemenata – najčešće kućica, a kasnije i drugih elemenata. Danas, možete pronaći gotovo sve od igle do lokomotive za vaše seoce, a mnogima je ova dekoracija postala strast, te brojni kolekcionari iz godine u godinu obogaćuju svoje selo i prave prave male nestvarne, gotovo realistične postavke.

Jedna takva je i božićni grad Salamanka – projekat je Sergio González Hernández-a i ima svoj jedinstveni Instagram profil na kojem možete ispratiti svaki detalj seoceta, što je, moramo priznati, vrlo interesantno i privlačno, a tu je i Marcel Wolsing i njegovo Wolsingham selo.

Nekoliko kreativnih rešenja:

  1. Umesto plastičnih minijaturnih jelkica koristite nekoliko pravih grančica jele ili bora koje ćete prilepiti za kupu koju ste prethodno napravili od papira ili kartona. Ukoliko nemate grančice, prefarbajte kupu u zelenu boju i problem je rešen.
  2. Koristite ambalaže (tetrapak) od mleka, soka koje ćete presvući u papir pa potim prefarbati, izrezati otvore kako biste napravili građevine (zgrade, kuće, prodavnice)… Kutije od lekova, šibica takođe su dobro rešenje…
  3. Ukoliko nemate minijaturne dekoracije poslužite se dečijim igračkicama (autićima, domaćim životinjicama, lego junacima), te na osnovu njih formirajte veličinu vašeg sela.
  4. Napravite sneg tako što ćete izdrobiti higijensku vatu. Obavezno je pospite i po kućicama, kolima, putu…
  5. Postavite svoje selo ispod jelke te iskoristite nekoliko ukrasa i sijaličice kao uličnu rasvetu i dekoraciju.
  6. Ne izbegavajte prirodne materijale, te iskoristite šišarke, kamenčiće da dekorišete ograde, putić, pa čak i crepove…

Ideje za diy božićno selo pogledajte u nastavku:

Christmas photo created by freepik – www.freepik.com

Slični članci

Ova web stanica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da ste dobro s tim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitajte više