Kako napisati upečatljivo motivaciono pismo za upis na fakultet – tehnička pravila na koja treba obratiti pažnju

od Marijana

Prilikom upisa na fakultet, posebno ukoliko planirate da studija započnete ili nastavite u inostranstvu, sastavni deo dokumentacije, najčešće čine i biografija (CV), kao i motivaciono pismo. Ukoliko se do sada prilikom školovanja niste susreli su tehnikom pisanja istog, pogledajte u nastavku pravila i savete kako da se izrazite na što bolji način, te i da tehničkim znanjima, ali i upečatljivošću zaslužite visoko rangirano mesto prilikom upisa na fakultet.

Motivaciono pismo, zajedno sa CV-jem (Vašom kratkom biografijom) čini jedan svojstveni rezime vaših dosadašnjih profesionalnih uspeha. CV služi kako biste ukratko saželi vaše osnovne podatke koji se tiču ličnih informacija, obrazovanja, volonterskog, profesionalnog poslovnog iskustva, kao i drugih školskih i vanškolskih aktivnosti koje su obeležile vaš dosadašnji život. S druge strane, motivaciono pismo, rekli bismo, predstavlja vašu širu biografiju, odraz vaše ličnosti, te personalniju suštinu svega što ste u CV-ju naveli. Prema pravilu i CV i motivaciono pismo treba da se sažmu na jednu stranu A4 formata, s tim što se CV piše u standardnoj formi (u kratkim crtama, samo osnovne informacije), dok biografija teče i sadrži vaše iskaze sačinjene od rečenica. Prilikom pisanja motivacionog pisma, vodite računa da ga sačuvate kao zaseban word ili pisani dokument (nikako kao deo CV-ja ili deo mejla), te i da ga jasno naslovite sa motivaciono pismo (motivation letter i dr.) kako biste onome ko razvrstava dokumentaciju olakšali posao.

Glavni i osnovni cilj motivacionog pisma jeste DA OSTAVI UTISAK na čitaoca, kao i da on STEKNE UVID ZAŠTO STE BAŠ VI PRAVI KANDIDAT za određeni fakultet? Dakle, da da jasne, sažete informacije o vašoj ličnosti, vašim interesovanjima, kompetencijama, ali i želji da stupite na određeni smer, fakultet.

Budući da će vaš zadatak biti da u moru motivacionih pisama postanete upečatljivi imajte na umu sledeće SAVETE:

POŠTUJTE OSNOVNA TEHNIČKA I PRAVOPISNA PRAVILA

Kao budući (ili već aktivni) akademski građani, nužno je da pokažete visoko znanje iz poznavanja tehničke pismenosti, te pravopisa određenog jezika. Dakle, vodite računa da vaše rečenice budu pre svega smislene,ali i da poštuju pravopis. Ukoliko niste sigurni u to, zamolite starijeg priajtelja, kolegu da vam pomogne, lekturiše pismo, te da vam ga prevede tako da smisao i duh jezika ostanu nepromenjeni.

Što se tiče tehničkih pravila  svako motivaciono pismo treba da se sastoji iz 4 strukturne celine a to su: KONTAKT  PODACI; UVODNI DEO; RAZRADA I ZAKLJUČAK.

KONTAKT PODACI

Svako motivaciona pismo u samom gornjem levom vrhu treba da sadrži kontakt podatke primaoca (u ovom slučaju fakuteta), dok u gornjem desnom uglu treba da sadrži vaše lične kontakt podatke: ime i prezime, adresu stanovanja, mejl adresu, kontakt telefon, Linked in adresu (ukoliko ga posedujete)… Informacije fakulteta treba da sadrže ime dekana, mejl adresu, kontakt službe za upis studenata, adresu fakulteta, kao i njegov naziv i departman za koji aplicirate. Opciono možete dodati i školsku godinu, te datum.

UVODNI DEO

Uvodni deo motivacionog pisam pored osnovnog Poštovani/a, treba da sadrži i sledeće informacije… Lične informacije koje se tiču vašeg dosadašnjeg stepena obrazovanja, kao i zašto i gde želite da upišete svoje studije. U ovom delu, treba jasno da navedete smer, ime fakulteta, kao i glavne razloge koji su vas privukli i naveli da aplicirate za to mesto. Zašto apliciram? Šta me je najviše privuklo? Šta dobijam upisom na fakultet? Šta me povezuje sa željenim smerom? Samo su neka od pitanja na koja treba da daš precizan i kratak odgovor.

RAZRADA

U razradi treba da ispričaš priču o sebi, o svojim dosadašnjim dostignućima, iskustvu. Ovde budi slobodan da navedeš sve što misliš da je blisko fakultetu, a što se tiče takmičenja, volonterskog rada, sekcija, pa čak i knjiga i prezentacija koje ste pročitali/kojima ste prisustvovali i koji su vas zadivili/naterali da zavolite određenu oblast. U ovom delu budite iskreni, svoji! Neka reči dolaze iz duše, nek se provuče i neka anegdota koja će vas najbolje opisati. Ovde dakle treba da pokažete svoju suštinu, ono što ste zapravo vi, što smatrate da će im se dopasti i da je karakteristika zbog koje treba da vas imaju u vidu. Ne zaboravite da ovaj deo ipak treba da bude pregledan i hronološki sažet. Budući da motivaciono pismo treba da bude ispisano na jednoj strani Vaša razrada ne sme da bude duža od 2/3 iste (ostatak su uvod i zaključak) tako da pažljivo birajte informacije i navodite ih što jasnije, a opet sa dušom i ličnim pečatom.

ZAKLJUČAK

Zaključak, baš kao i uvod, ne treba da bude dug. Ovde treba da navedete planove za budućnost, da istaknete kako bi upis uticao na vaš dalji razvoj i karijeru, te i da izrazite zahvalnost čitaocu, te nadu da će prepoznati vašu žarku želju za studiranjem baš na tom mestu. U zaključku budite precizni i odmereni, bez previše emocija, ali sa dozom poštovanja i entuzijazma.

Zapamtite svaki od ovih delova je podjednako važan, te prilikom pisanja svakog uložite maksimalno svog truda kako bi uspeh bio zagarantovan. Takođe, vodite računa da informacije koje navodite u razradi treba da budu potkrepljene dokazima (diplomama, pohvalnicama, člancima iz novina) koje ćete takođe priložiti uz pismo. A kako bi vaše pismo u potpunosti opravdalo očekivanja obradite pažnju i na sam ton pisanja, reči koje koristite, te i greške koje odvlače čitaoca…

Više o tome donosimo vam u narednom blogu!

Hand photo created by rawpixel.com – www.freepik.com

Izvorni tekst: eduevolution.org

Slični članci

Ova web stanica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da ste dobro s tim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitajte više