Kako napisati upečatljivo motivaciono pismo za upis na fakultet – stil i ton pisma

od Marijana

Prilikom upisa na fakultet, posebno ukoliko planirate da studija započnete ili nastavite u inostranstvu, sastavni deo dokumentacije, najčešće čine i biografija (CV), kao i motivaciono pismo. Ukoliko se do sada prilikom školovanja niste susreli su tehnikom pisanja istog, pogledajte u nastavku pravila i savete kako da se izrazite na što bolji način, te i da tehničkim znanjima, ali i upečatljivošću zaslužite visoko rangirano mesto prilikom upisa na fakultet.

Motivaciono pismo, zajedno sa CV-jem (Vašom kratkom biografijom) čini jedan svojstveni rezime vaših dosadašnjih profesionalnih uspeha. CV služi kako biste saželi vaše osnovne podatke koji se tiču ličnih informacija, obrazovanja, volonterskog, profesionalnog poslovnog iskustva, kao i drugih školskih i vanškolskih aktivnosti koje su obeležile vaš dosadašnji život. S druge strane, motivaciono pismo, rekli bismo, predstavlja vašu širu biografiju, odraz vaše ličnosti, te personalniju suštinu svega što ste u CV-ju naveli. Glavni i osnovni cilj motivacionog pisma jeste DA OSTAVI UTISAK na čitaoca, kao i da on STEKNE UVID ZAŠTO STE BAŠ VI PRAVI KANDIDAT za određeni fakultet? Dakle, da da jasne, sažete informacije o vašoj ličnosti, vašim interesovanjima, kompetencijama, ali i želji da stupite na određeni smer, fakultet.

Pored osnovnih tehničkih pravila koji se tiču same strukture i sadržaja strukturnih celina o kojima smo pisali u prethodnom blogu, a koji možete pročitati klikom na LINK, posebnu pažnju, takođe treba obratiti i na samu STILISTIKU, te ton i način na koji pišete motivaciono pismo.

Prvo i osnovno pravilo koje se tiče samog stila pisanja jeste da on mora biti JASAN, PRECIZAN, RAZUMLJIV i pisan razgovornim jezikom. Izbegavajte previše komplikovane izraze i fraze koje ne koristite ni u privatnom životu i koje bi samo odbile vašeg čitaoca, čineći vas pretencioznim ili previše arogantnim.

IZBEGAVAJTE OPŠTE IZRAZE I FRAZE

Prilikom pisanja motivacionog pisma trudite se da izbegavate opšte izraze i fraze, već se trudite da takve izraze zapravo produbite tako što ćete izneti određenu situaciju, stav, iskustvo iz svog ličnog života.

Tako, na primer, umesto da se koristite uopštenom frazom Vrlo sam komunikativan, vi zapravo opišite epizodu iz života u kojoj ste to i dokazali, opišite neku situaciju u kojoj ste svojom komunikativnošću učinili nešto dobro, stekli određeni uspeh, pobudili dobre komentare… Ukoliko pak želite da kažete za sebe da ste kreativni, navedite neki specifičan projekat koji ste osmislili, situaciju u kojoj ste našli kreativno rešenje i time stekli određene zasluge, pohvale, ili ste time jednostavno sebi ili drugima ulepšali dan. Na taj način nećete biti još samo jedan učenik koji je nabrojao niz pozitivnih osobina, već snalažljivi pojedinac kojeg će čitalac kroz određene epizode bolje upoznati i sigurno tako i zapaziti.

Prilikom pisanja potivacionog pisma trudite se da koristite što više reči i izraza koji u sebi sadrže pozitivne vrednosti, te ističu suštinu onoga što u samom pismu treba da se nađe. Tako u svoje pismo možete uvrstiti neke od sledećig reči koje vam umnogome mogu pomoći da iznađete ideju o čemu zapravo treba da pišete:

Glagoli: afirmisati, zainteresovati se, podstaći, volontirati, obučavati se, sticati iskustvo, postići, usvojiti, istražiti, inicirati, pospešiti, motivisati, naučiti, napredovati, razviti, prezentovati, rešiti, ubediti, osmisliti, naučiti, podstaći, učiti, priagoditi…

Pridevi: produktivan, vredan, kreativan, komunikativan, snalažljiv, prilagodljiv, motivisan, spreman, rad, iskusan…

Imenice: obrazovanje, nauka, prijateljstvo, porodica, škola, iskustvo, trud, rad, znanje, budućnost, samopouzdanje, razvoj, želja, motivacija,  perspektiva…

NEKA TON BUDE PRIJATELJSKI, PUN POŠTOVANJA (ALI NE I SNISHODLJIV)

Budući da ćete se u svom motivacionom pismu sigurno obraćati starijoj osobi od sebe vodite računa da vaš jezik bude učtiv te da se obraćate čitaocu sa Vi! Neka ton vašeg pisma bude pun poštovanja, uvažavanja institucije (ali opet ne snishodljiv). Postavite se kao prijatelj, poštovalac. Ne bežite od šaljivog tona, te anegdota ukoliko su one deoo vaše ličnosti, ali ih izbegavajte ukoliko nisu jer u tom slučaju mogu delovati veštački i vrlo neprijatno.

NAJČEŠĆE GREŠKE

Ukoliko se pridržavate svih navedenih saveta, verujemo da će vaše motivaciono pismo vrlo uspešno, te upečatljivo! Nemojte se bojati i da date svoje pismo starijima, te prijateljima na uvid, jer opet, dve glave su pametnije od jedne, još ako ih je više… I ne bojte se, ukoliko ste svoji, otvoreni i motivisani i pokoja greška neće biti veliki minus pri vašem rangiranju, no za svaki slučaj za sam kraj navodimo vam neke od najčešćih grešaka koje bi trebalo izbeći te imati ih na umu kako bi uspeh bio zagarantovan.

  • Ukoliko je motivaciono pismo predugo čitalac gubi pažnju i stiče utisak da niste snalažljivit, te vešti. Naučite da u malo reči iskažete što više! Isto važi i za CV.
  • Prepričavate CV i navodite iste kompetencije, informacije iznova i iznova. Umesto toga potrudite se da hronološki, jasno navedete različite informacije koje čine jasnu celinu koja dopunjuje CV, nikako prepričava.
  • Pismo je prepuno gramatičkih i tehničkih grešaka. Ovo može zadati mnogo muke onome ko čita, te može odustati od čitanja istog. Isto važi i za pismo koje je nepregledno. Potrudite se da izdvajate pasuse, boldujete stvati, te ističete i vizuelno najvažnije informacije.
  • Niste dovoljno upoznati sa sagovornikom (fakultetom), te vaše pismo deluje uopšteno i time može da izazove osećaj da i niste tako zainteresovani za određeni fakultet.

I za sam kraj budite uporni, motivisani i vredni i uspeh je zagarantovan!

Srećno!

Izvorni tekst: eduevolution.org

Coffee photo created by cookie_studio – www.freepik.com

Slični članci

Ova web stanica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da ste dobro s tim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitajte više