Korisni sajtovi za kreiranje upečatljivih prezentacija

od Marijana

Power Point prezentacije su sada daleka prošlost.

Budući da su prezentacije postale svakodnevica kako akademskog, tako i poslovnog života svakog čoveka, neminovno je da su se tokom godina vrlo razvile, te i da su Power Ponit prezentacije danas zamenjene brojnim uspešnijim, kreativnijim verzijama dostupnim na Internetu.

Mnoge napredne verzije iziskuju određeni budžet, dok neke pak možete koristiti besplatno i kreirati tako vrlo individualne, uspešne prezentacije koje će privući pažnju profesora, kolega, saradnika… Na ovaj način vaše veštine poput kreativnosti, preduzimljivosti, pa i vizuelne manipulacije nesumnjivo će doći do izražaja i vi ćete time postići bolji uspeh na vrlo jednostavan i lak način.

Koje su to sve besplatne onlajn platforme za kreiranje prezentacija čitajte u nastavku:

CANVA

Trenutno najpopularnija besplatna platforma za kreiranje najrazličitijeg sadržaja (od objava za društvene mreže, čestitki,postera, pa sve do prezentacija) jeste Canva.

Ulogujte se na ovaj sajt putem svog google naloga, mejla ili Fejsbuka i besplatno se poslužite već kreiranim template-ima koje možete pak potom manuelno menjati (boje, fontove) ili pak dodavati stikere, fotografije, grafikone za potrebe sadržaja vašeg rada (prezentacije).

Kreiranje prezentacija nakon ulogovanja je vrlo jednostavno, uđite na sekciju templates, zatim business i tu pronađite odeljak presentation. Klikom na njega dobijate na desetine sjajnih obrazaca klikom na koji dobijate još jedno dugme customize this template koje vas vodi direktno na uređivanje prezentacije. Ovde možete birati potom stikere, boje, fontove, dodavati reči i slike i kombinovati pak različite okvire iz ponuđenih prezentacija.  Prednost canve jeste lako rukovanje, mnoštvo alata i čuvanje prezentacije u formi pdf-a koje je idealno za očitavanje. S druge strane možete ga sačuvati i kao video ili pak direktno prezentovati sa sajta klikom na dugme present. 

Ukoliko se teže snalazite sa programima poput ovog dobro će vam poslužiti tutorijal u nastavku: https://www.youtube.com/watch?v=qoXtr57EM80

PREZI

Još jedan sjajan sajt za besplatno kreiranje prezentacije jeste i Prezi. Ove prezentacije, moramo priznati vrlo su moderne i specifične budući da pružaju vrlo kreativno kretanje kroz slajdove (prezentacija omogućava virtuelno kretanje kroz sliku). Ulogovanje je jednostavno baš kao kod Canve, a nakon toga sledi jednostavna navigacija prezi present (meni u levom delu), zatim dugme plus nakon kojeg slede ponuđeni obrasci.  Klikom na neki sledi use this tamplete, imenovanje, odabir ko može da ga gleda (u slučaju besplatne registracije vaš prezi smeju gledati svi korisnici, što je možda jedina mana) i na kraju sledi uređivanje.

Za razliku od Canve Prezi nema toliki spektar mogućnosti (no ipak nudi mogućnost ubacivanja video klipova, stikera, fotografija i tome slično).  Kao i u Canvi i u Preziju postoji dugme present koji vam omogućava prezentovanje u javnosti ulogovanjem na sajt.

Link do sajta: https://prezi.com/dashboard/next/

VISME

Baš kao i Canva i Prezi i sajt Visme nudi mogućnost kreiranja besplatnih onlajn prezentacija i pregršt obrazaca koje možete koristiti.  Laka navigacija, mogućnost odabira prezentacije na osnovu interesovanja i kreativna rešenja su svakako neke od prednosti ove platforme. Ovaj sajt je vrlo pregledan i nudi vam gotovo sve mogućnosti (grafikone, slike, naslove, video klipove) i to po nekom redu i vrlo slikovito prikazano tako da je njegova upotreba možda i najjednostavnija i najpraktičnija za početnike.

Važno je samo da odaberete željeni obrazac, osmislite strategiju  i bacite se na kreiranje prateći korak po korak navigaciju s leve strane.

Link do sajta: https://www.visme.co/

SLIDES CARNIVAL

Ukoliko ste  pak ljubitelj starog dobrog Power Point-a, ali želite pak neke ideje, obrasce za primeniti u njemu, sajt slides carnival odlično je rešenje za vas. Ovaj sajt nudi vam preko 200 obrazaca koje je neko prethodno primenjivao, a koje vi možete skinuti i jednostavno ubaciti u svoj dokument i samo promeniti podatke.

Sve što je potrebno od koraka da biste skinuli svoj obrazac jeste da odaberete jedan stisnete dugme Go to preview and download, a zatim crveno Power Point dugme. Nakon što se obrazac skine direktno će vam se otvoriti u Power Point-u i vi možete pristupiti njegovom uređivanju.

Link do sajta: https://www.slidescarnival.com/

Kratak vodič do uspešne prezentacije:

A kako bismo vam olakšali kreiranje i plasiranje što uspešnije prezentacije donosimo vam i osnovne korake koje bi valjalo usvojiti:

  1. Prikupite neophodan materijal (foto, video, tekst). Prekucajte tekst, sačuvajte slike i video klipove u folder i skladištite sve na jednom mestu. Možete ih i imenovati kako bi vam bilo lakše da ih pronađete.
  2. Osmislite strategiju prezentovanja, napišite na parčetu papira šta želite da vam se nađe u uvodu, šta u razradi, a šta u zaključku. Svoj materijal možete raspodeliti i u tri foldera pod ovim imenima.
  3. Prezentacija treba da sadrži samo kratke fraze, te reči koje će vas samo voditi kroz nju i prisećati vas šta treba da govorite. Duge rečenice odvlače pažnju i vrlo su nepregledne za prezentacije.
  4. Koristite što više šablona, fotografija koje će privući pažnju i vizuelno dočarati vašu temu.
  5. Informacije moraju ići po određenom redu (hronološki) i da dopunjuju jedna drugu baš poput priče. Neka vaša priča ima radnju, zaplet, rasplet, koristite se ponekad i metaforama, ali i svojim javnim nastupom (gestikulacija, jačina glasa, naglašavanje), te se trudite da istaknete (boldujete) najvažnije informacije.
  6. Neka uvod bude upečatljiv, interesantan i intrigirajuć – potrudite se da prvom rečenicom (bilo da je neka zanimljiva činjenica, pitanje, vest) privučete pažnju i zainteresujete svoju publiku.
  7. Poštujte pravilo 10, 20, 30.

Ovo interesantno pravilo osmislio je marketinški stručnjak Gaj Kavasaki, a odnosi se na to da prezentacija treba da sadrži maksimum 10 slajdova, da traje do 20 minuta i da je minimalna veličina fonta 30.

  • Na samom kraju kreirajte slajd Imate li nekih pitanja? Kao i slajd Hvala na pažnji. Ovo deluje vrlo učtivo i izaziva interakciju što je vrlo važno. Ova dva slajda ne treba računati kad deo sadržaja (onih maksimum 10), već kao dodatak!
  • Što se tiče same prezentacije, trudite se da vam pokreti ne budu haotični, ali pak i da ne budete ukočeni te da držite ruke u džepovima. Govorite jasno i dovoljno glasno i gledajte svoje sagovornike pravo u oči.
  • Ukoliko patite od treme vežbajte svoju prezentaciju nekoliko dana unapred kako ne biste došli u situaciju da se zbunite i time dodatno pojačate tremu.

Infographic photo created by rawpixel.com – www.freepik.com

Izvor: eduevolution.org

Slični članci

Ova web stanica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da ste dobro s tim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitajte više