Ostalo vam je suvog voća nakon Božića? Pripremite jednostavan KUGLOF

od Marijana

Suvo voće neizostavan je deo Božićne trpeze- suve šljive, grožđe, smokve, urme poslastica su koje svi rado konzumiramo, a koje nam nakon praznika pak i često preteknu.

Ukoliko je ovakav scenario čest i u vašem domu donosimo u nastavku recept za jednostavan, a tako ukusan kuglof kojim ćete se sladiti uz narednu kafu ili čaj, a u koji možete staviti ama baš svo suvo voće koje se nagomilalo…

Sastojci:

  • 4 jaja
  • 1 čaša kiselog mleka
  • 1 prašak za pecivo
  • rendana kora 1 limuna
  • 3 kašike kakaa
  • 225 g šećera
  • 250 g brašna
  • 100 ml ulja
  • 1 vanil šećer
  • 300 – 400 g suvog voća po izboru (smokve, urme, šljive, grožđe)

Priprema

Penasto umutiti belanca, dodati šećer i vanil-šećer i na kraju žumanca. Dobro umutiti i dodati ulje i kiselo mleko. U umućenu smesu dodati brašno, prašak za pecivo i koru od limuna. Smesu dobro promešati. Naseckati suvo voće na sitne kockice.

Kalup za kuglof premazati uljem i posuti brašnom, a zatim izliti polovinu smese. U nju dodati pola mere naseckanog suvog voća. U ostatak smese dodati kakao, promešati i preliti preko prve smese u kalupu, a zatim dodati i ostatak suvog voća.

Lagano izmešati smesu viljuškom (da bi se sastojci pomešali i kuglof bio dvobojan) i staviti da se peče u hladnu rernu. Kuglof peći na 200°C oko pola sata. Gotov kuglof prevrnuti iz kalupa, iseći na komade i posuti šećerom u prahu.

Servirati uz kafu ili čaj! Prijatno!

Izvor: kuhinjica.rs

Food photo created by freepik – www.freepik.com

Slični članci

Ova web stanica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da ste dobro s tim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitajte više