USVOJTE OVE BJUTI SAVETE ZIMI I VAŠA KOŽA ĆE BLISTATI

od Marijana

Nega lica zimi izuzetno je važna iz razloga što hladno i suvo vreme utiču i na suvoću naše kože. Stoga, glavna i prva stvar koju morate imati na umu, kada je nega lica tokom zime u pitanju, jeste HIDRATACIJA!

Hidratacija je od izuzetne važnosti ne samo iz razloga što će dovoljno hidrirana koža izgledati sveže, mlađe i elastičnije, već i iz razloga što ćemo hidratcijom (u vidu ispijanja dovoljne količine vode) umnogome uticati na jačanje organizma i našeg zdravlja, jer setimo se da, se ljudsko telo sastoji od čak 70% vode.

PIJTE DOSTA VODE

I stoga prvo i osnovno pravilo ostati hidriran jeste piti dovoljnu količinu tečnosti, odnosno vode. U proseku ženska osoba treba da unese 2 litre vode dnevno, dok je dnevni unos tečnosti kod muškaraca, nešto malo veći, odnosno muškarci treba da piju 3 litre tečnosti. Pored ovog pravila ne zaboravite da alkoholna piće utiču na dehidrataciju tela i stoga, vodite računa koliko ga konzumirate. Ukoliko se zaređa nekoliko „prazničnih“ dana, počastite se nekim alkoholom, ali se potrudite da nadomestite tu čašu sa minimum dve čaše vode.

UMIVAJTE SE MLAKOM VODOM

Kada govorimo o vodi, nega lica tokom zime zahteva i blagu negu, stoga, prilikom umivanja gledajte da vaša voda bude prijatna, odnosno mlaka. I dok će hladna i topla voda dosta isušiti vašu kožu ukoliko je pravilno ne budete negovali nakon umivanja, mlaka voda neće toliko uticati na sušenje, ali uvek imajte na umu da nakon umivanja namažete lice hidrantnom kremom.

KORISTITE HIDRATANTNU KREMU ZA LICE

Hidrantne kreme za lice su upravo kreme koje dodatno hidriraju i neguju vašu kože. To su kreme koje najčešće sadrže hijaluronsku kiselinu, ulja, salicilnu kiselinu, antioksidanse, keramide…. Međutim, kako svako od nas ima različit tip kože izuzetno je važno da se uputite u to koji tip hidratantne kreme vama odgovara… Tako npr. kreme koje sadrže ulja pogodne su za one sa suvim lice, dok će masnom licu više odgovarati kreme sa salicilnom kiselinom. No kako je svako lice priča za sebe savetujemo vam da testirate vaše lice i posavetujete se sa farmaceutom kako biste tačno znali kakvu kremu da odaberete.

NE ZABORAVITE NA ZAŠTITNI FAKTOR

Postoji uvreženo mišljenje da se zaštitni faktor nanosi samo tokom leta, međutim, da li ste znali da se upravo i tokom zime vaša koža izlaže UV zracima i neophodna joj je dodatna zaštita? Naime, UVB zraci (zraci koji nam zadaju opekotine tokom sunčanja) zaista slabe tokom zime, međutim tada su vrlo izraženi UVA zraci koji su glavni krivac strenja kože i nastanka tamnih fleka po licu (Izvor: lepotica.rs). I stoga zaštitni faktor treba redovno nanositi na lice i tokom zime pa čak i nekoliko puta u toku dana ukoliko provodite dosta vremena napolju.

ZA DODATNU HIDRATACIJU POČASTITE SE SHEET MASKAMA

A za dodatnu negu kože lice, uvek se možete počastiti i laganim sheet hidrantnim maskama koje možete čak i same napraviti u svom domu. Ukoliko niste sigurne kako potražite tutorijal na LINKU.

Hand photo created by senivpetro – www.freepik.com

Slični članci

Ova web stanica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da ste dobro s tim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitajte više