Ukoliko ste veliki kafoljubac i pritom volite slatkiše, ova čokoladna torta mora se naći u vašoj listi recepata.
Moka torta savršena je kombinacija kafe i čokolade koja će svojom teksturom i punoćom ukusa osvojiti sva vaša čula. Jednostavna za pripremu, a tako bogata i ukusna, ova torta će se sigurno često naći na vašoj prazničnoj trpezi…
Sastojci:
- Kora:
- 4 jaja
- 100 g mlevenih oraha
- 250 g šećera
- 150 ml skuvane crne kafe
- 100 g brašna
- 1 prašak za pecivo
- Fil:
- 3 žumanca
- 150 g šećera u prahu
- 100 ml skuvane crne kafe
- 1 kašika gustina
- 1 margarin
- Glazura:
- 100 g čokolade za kuvanje
- 80 g margarina
- 45 ml skuvane kafe
Priprema:
Razdvojiti žumanca i belanca. Umutiti belanca u čvrst sneg, dodavati postepeno šećer i mutiti dok se ne rastopi. Varjačom lagano umešati žumanca, brašno, kafu, orahe i prašak za pecivo.
Razliti smesu u okrugli kalup obložen pek papirom i ispeći koru u rerni na 200*C, oko 25 minuta. Pečenu koru preseći na pola i ohladiti.
Penasto umutiti šećer u prahu i žumanca. Dodavati gustin i kafu i kuvati na tihoj vatri dok se ne zgusne.
Ohladiti i sjediniti sa umućenim margarinom.
Staviti jednu koru na tacnu, premazati kremom, preklopiti drugom korom i preliti celu tortu glazurom: u šerpi skuvati čokoladu, margarin i kafu.
Tortu dobro ohladiti i dekorisati.
Fotografija je simbolična.
Izvor: Background photo created by mrsiraphol – www.freepik.com
Izvor: kuhinjica.rshttp://www.kuhinjica.rs/recepti/poslastica/moka-torta