Priprema masnog testa često ume da zada muke domaćicama.
Ukoliko niste sigurne kako se priprema tzv. masno testo donosimo vam u nastavku recept i proverene mere sa kojima ovo testo (od kojeg se između ostalog prave i svima omiljene princes krofne) jednostavno mora da vam uspe.
Sastojci:
Za testo:
- 4 šoljice vode
- 2 šoljice ulja
- 10 kašika brašna
- 4 jajeta
Za fil:
- 1 l mleka
- 3 pudinga od vanile
- 4 kašike šećera
- 1 margarin
- 250 g šećera u prahu
Priprema:
U šerpu sipati vodu i ulje i ostaviti da vri. Zatim dodati brašno i mešati da ne ostanu grudvice. Sačekati da se malo ohladi, a onda ubaciti jaja, jedno po jedno i dobro sjediniti masu. Testo treba da vam bude masno i da se lako odvaja kašikom od činije. Dobijenu masu sipati u špric i istiskati smesu u oblik krofne u podmazan pleh ili pleh obložen pek papirom. Peći na 200 stepeni oko 20 min. Prilikom prvih 15 minuta ne otvarajte rernu kako bi vam krofne dobro narasle i bile šuplje. Ostaviti da se ohlade dok pripremate fil.
Staviti mleko da vri, a od toga odvojiti 0,2 dl za puding prašak. Promešati puding sa mlekom i šećerom da ne ostanu grudvice, a onda dodati u provrelo mleko. Mešati oko 5 minuta, a onda ostaviti da se ohladi. U posebnoj posudi umutiti margarin sa šećerom u prahu i dodati u ohladjen puding.
Iseći svaku krofnu na sredini i stavljati po jednu kašičicu fila. Ostaviti u frižideru 2 sata, a onda služiti.
Izvor: http://www.kuhinjica.rs/
Naslovna fotografija je simbolična
Izvor: Photo by ZEYNEP SEVDA from Pexels